Zapečené bramborové gnocchi s gorgonzolou a kuřecím masem na česneku s kurkumou
-
Doba přípravy
- Do 30 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
- Těstoviny
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 400g kuřecích prsíček
- 100g strouhané gorgonzoly do omáčky, 50g jako vložka
- 50g rostlinného oleje
- 100g změklého másla
- 100 ml teplého mléka
- 200 ml 33% vlažné smetany
- 1x najemno pokrájená cibule
- 1x stroužek česneku nakrájený na plátky
- muškátový oříšek
- kurkuma
K ozdobení na závěr:
- cherry rajčátka
- bazalka
- olivový olej
Ingredience na noky:
- 600g brambor
- 200g hladké mouky
- muškátový oříšek
- 1 - 2x žloutek
- 400 - 500g mořské soli, na pečení
- bílý pepř
- sůl
Příprava
Kuřecí prsíčka nakrájíme podélně na 4 mm slabé plátky. Přidáme kurkumu a zakápneme olejem. Promícháme a uložíme do chladu odležet. Na pánvi s rozehřátým olejem opečeme po obou stranách nepatrně opepřené a osolené marinované kuřecí maso. Poté bez tuku odložíme pod gril na teplo. Na másle v hrnci krátce orestujeme cibuli a česnek. Zalijeme smetanou s mlékem a přivedeme k varu. Teplotu zmírníme a stálého míchání metlou přidáme gorgonzolu s kousky změklého másla. Krátce povaříme, stáhneme z tepla a rozmixujeme tyčovým mixerem. Dochutíme čerstvě mletým pepřem, muškátovým oříškem. Nesolíme, protože sýr je dostatečně slaný. Do vyhřátých a máslem lehce vytřených hlubokých talířů dáme nejprve teplé noky, které přelijeme sýrovou omáčkou. Nakonec navršíme opečená kuřecí prsíčka a dáme pod rozehřátý gril krátce zazlátnout. Hotové jídlo dozdobíme tomaty a bazalkou.
Postup na noky:
Na dno pekáče rozsypeme rovnoměrně mořskou sůl, na kterou rozložíme omyté a osušené středně velké brambory ve slupce. Pečeme v troubě při teplotě 150°C zhruba 50 minut. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme mouku, žloutky, muškátový oříšek, sůl a vypracujeme hladké vláčné těsto. Z těsta vyválíme válečky o průměru 2 cm, které nožem nakrájíme na stejně velké špalíčky. Špalíčky v dlani vytvarujeme na kuličky a vyskládáme na pomoučeném válu. Vidličkou přimáčkneme a naznačíme tvar a mřížku noku. Vaříme v osolené vroucí vodě. Jakmile noky vyplavou, jsou vařené a můžeme je vyndávat plochou děrovanou naběračkou do studené vody s trochou ledové tříště.
S gnocchi se v Itálii můžete potkat skoro všude. Někde do těsta přidávají strouhaný parmezán, výborné jsou též s čerstvě nastrouhaným bílým lanýžem z Piemontu ty jsou alespoň podle mě ty nejlepší a nejchutnější… To naopak ve Francii do vařených strouhaných (pasírovaných) brambor přidávají odpalované těsto se sýrem. Navíc, čerstvě pasírované brambory odpařují v kastrolku do sucha. To Italové jsou větší borci, už tím, že brambory pečou! Pečením dostanou z brambor skoro všechnu vodu a vaření si tím nejen zjednoduší, ale i usnadní.