Zapečená kachna s brusinkami a jablky, bramborová kroketová hruška
-
Doba přípravy
- Do 60 minut
-
Typ masa
- Kachní maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
Ingredience
- 1x středně velká kachna cca1,5kg
- 100g anglické slaniny nakrájené na kostičky
- 1x polévková lžíce kachního sádla možno vepřové
- 1x lžíce změklého másla
- 100g očištěného a nakrájeného na plátky celeru
- 100g petržele
- 100g mrkve
- 2x menší cibule pokrájené najemno
- 400 ml červeného vína
- 1x polévková lžíce hladké mouky
- 1x polévková lžíce třtinového cukru
- 1x bobkový list
- 5x zrníček nového koření s celým pepřem
- 4x větvička tymiánu
- 400 ml kachního nebo kuřecího vývaru
- 2x jablka očištěná a nakrájená na kostičky
- 150g mražených nebo kompotovaných brusinek
- 2x hřebíček s jedním badyánem
- 20 ml bílého vína kalvádosu
- sůl
Ingredience na kroketovou hrušku:
- 1kg oškrábaných celých brambor
- 1 – 2 x žloutek
- 100g hrubé mouky
- 100g dětské krupičky
- 1x polévková lžíce bramborového škrobu
- rostlinný olej na smažení
- strouhanka na obalení
- hřebíček
- špetka muškátového oříšku
- sůl
Příprava
Kachnu očistíme (vytaháme špičky a zbytky peří), opláchneme ve studené vodě a osušíme. Naporcujeme na čtyři díly. Prsa a stehna propícháme dřevěnou špejlí a lehce poprášíme v hladké mouce. V hrnci na sucho popustíme slaninu, přidáme sádlo a opečeme kachní maso. Opékáme z obou stran nejprve kůží dolů, na zlatavou barvu. Hotové osolíme a dáme stranou. Na zbylém výpeku orestujeme kořenovou zeleninu. Přidáme divoké koření, část brusinek, cukr a podlijeme červeným vínem. Svaříme skoro do sucha a zalijeme kuřecím vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme a opatrně vložíme opečené kachní maso a snítku tymiánu. Dusíme zakryté ve vyhřáté troubě při 180°C do měkka. Hotové kachní maso vyjmeme a dáme do mělké pečící nádoby. Šťávu svaříme na potřebné množství, prolisujeme a přes jemné sítko na maso. Krátce zapečeme v troubě na 200°C na zlatavou kůrčičku.
Na pánvi popustíme máslo a třtinový cukr. Přidáme jablka, brusinky, doplníme hřebíčkem, badyánem. Zastříkneme bílým vínem nebo kapkou jablečného kalvádosu a krátce podusíme. Šťávu z ovoce sváříme skoro do sucha a vrátíme do ní ovoce, které ještě teplé navršíme na pečené kachní maso. Samozřejmě nezapomeneme vyndat badyán s hřebíčkem.
Postup na kroketovou hrušku:
Oloupané a omyté brambory uvaříme ve slané vodě do měkka. Slijeme a necháme vychladnout. Do mísy nastrouháme na jemném struhadle brambory a osolíme. Doplníme moukou, bramborovým škrobem, vaječným žloutkem a muškátovým oříškem. Bramborovou hmotu prsty promícháme. Navlhčenou rukou vytvarujeme hrušky, které opatrně obalíme strouhankou, vpíchneme hřebíček (jako bubák – stopka) a dáme do mrazáku na chvilku zatáhnout - zamrazit. Před smažením si rozehřejeme olej, krokety ještě zatuhlé prohodíme opět v proseté strouhance a smažíme pozvolna ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Například 5 x 5cm se smaží zhruba 3 – 4 minuty. Čím větší kroketa – tím delší smažení, počítejte též, že když budete mít brambory řídké, budete muset přidat i více mouky a to není dobré! Proto je lepší, když jsou brambory moučné a nerozvařené.