Velikonoční kuře s nádivkou

  • Doba přípravy
    • Hodina a více
  • Typ masa
    • Kuřecí maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
  • Počet porcí
    • 4 porce
Velikonoční kuře s nádivkou

Ingredience

Na nádivku:

5 rohlíků

160 ml mléka

3 vejce

1 lžičku soli

½ lžičky čerstvě mletého pepře

1 hrst čerstvých bylinek podle chuti (například pažiřka, plochá petržel, medvědí česnek, kopřiva)

40 g másla

 

Na kuře:

1 celé kukuřičné kuře bez drobů (například Zlaté kuře od Vodňanské drůbeže)

sůl podle chuti

50 g másla

Příprava

Velikonoce jsou za rohem a vy možná přemýšlíte, čím letos potěšit své blízké. Co takhle trochu tradice a spousta chuti?

Na nádivku si nakrájíme den staré rohlíky na malé kousky a krátce je opečeme v rozpálené troubě. V mléce rozmícháme vejce, sůl a pepř. Opečené rohlíky pak namočíme do mléka s vejci, vmícháme bylinky nasekané nadrobno a směsí naplníme vnitřek omytého kuřete. Zbylou nádivku pak naplníme do máslem vymazaných zapékacích formiček. Celé kuře osolíme a potřeme rozpuštěným máslem. Kuře přendáme do pekáčku, podlijeme asi 80 ml vody a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 80 minut podle velikosti kuřete. Během pečení kuře potíráme výpekem. Před koncem pečení vložíme do trouby také zapékací misky s nádivkou a dopékáme asi 15 minut společně dozlatova. Podáváme například s opečeným hráškem či jinou jarní zeleninou.

Doba přípravy asi: 120 minut

Objednávkové centrum