Velikonoční kuře s nádivkou
-
Doba přípravy
- Hodina a více
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 4 porce

Ingredience
Na nádivku:
5 rohlíků
160 ml mléka
3 vejce
1 lžičku soli
½ lžičky čerstvě mletého pepře
1 hrst čerstvých bylinek podle chuti (například pažiřka, plochá petržel, medvědí česnek, kopřiva)
40 g másla
Na kuře:
1 celé kukuřičné kuře bez drobů (například Zlaté kuře od Vodňanské drůbeže)
sůl podle chuti
50 g másla
Příprava
Velikonoce jsou za rohem a vy možná přemýšlíte, čím letos potěšit své blízké. Co takhle trochu tradice a spousta chuti?
Na nádivku si nakrájíme den staré rohlíky na malé kousky a krátce je opečeme v rozpálené troubě. V mléce rozmícháme vejce, sůl a pepř. Opečené rohlíky pak namočíme do mléka s vejci, vmícháme bylinky nasekané nadrobno a směsí naplníme vnitřek omytého kuřete. Zbylou nádivku pak naplníme do máslem vymazaných zapékacích formiček. Celé kuře osolíme a potřeme rozpuštěným máslem. Kuře přendáme do pekáčku, podlijeme asi 80 ml vody a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 80 minut podle velikosti kuřete. Během pečení kuře potíráme výpekem. Před koncem pečení vložíme do trouby také zapékací misky s nádivkou a dopékáme asi 15 minut společně dozlatova. Podáváme například s opečeným hráškem či jinou jarní zeleninou.
Doba přípravy asi: 120 minut