Uzené kachní prso v šouletu, malý zelný salát s karotkou

  • Doba přípravy
    • Do 45 minut
  • Typ masa
    • Kachní maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
    • K zakousnutí
  • Počet porcí
    • 4 porce
Uzené kachní prso v šouletu, malý zelný salát s karotkou

Ingredience

  • 4x uzené kachní prso
  • 150g kachního nebo vepřového sádla
  • 200g krup
  • 250g hrachu
  • 1x velká cibule nakrájená najemno
  • 4x utřený stroužek česneku
  • 2x slabé plátky pokrájeného zázvoru
  • 1x nasekaná kávová lžička čerstvé majoránky
  • špetka drceného kmínu
  • čerstvě mletý pepř

Ingredience na salát:

  • ½ malého hlávkového zelí bez košťálu a nakrájené na slabé proužky (nudličky)
  • 1x nastrouhaná mrkev nahrubo
  • 1x nakrájená cibule nahrubo
  • 1x polévková lžíce rostlinného oleje
  • 1x polévková lžíce citrónové šťávy – nebo - bílého vinného octa
  • 1x polévková lžíce třtinového cukru,
  • kapka pálivého oleje
  • drceného kmínu
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • špetka soli
  • čerstvě pokrájený kopr nebo ploché petrželky

Příprava

Postup:

Hrách a kroupy přebereme, propláchneme ve studené vodě a namočíme přes noc do vody. Vaříme zvlášť skoro doměkka. Hotové přecedíme a necháme na sítu řádně okapat. V pánvi na sádle orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme zázvor a postupně přimícháme hrách a kroupy. Dochutíme česnekem, majoránkou, čerstvě mletým pepřem a solí. Do zapékací mísy vložíme polovinu šouletu, na který rozprostřeme uzená kachní prsíčka. Navršíme zbytek šouletu a zapečeme ve vyhřáté troubě na 180 – 200°C zhruba 40 minut. Hotové jídlo posypeme vídeňskou cibulkou a obložíme zelným salátem.

 

Příprava vídeňské cibulky:

Nakrájíme střed cibule na silnější kolečka (prstýnky 4 mm) a opatrně obalíme v hladké mouce. Do rozehřáté pánve s olejem cibuli opatrně vsypeme a smažíme dozlatova. Hotovou vyndáme do nerez sítka a poté následně rozložíme na papírový ubrousek. Cibulový olej slijeme a využijeme k dalšímu vaření, je to opravdu skvělá pomůcka v kuchyni!

 

Postup na salát:

Do mísy vložíme zelí, mrkev, cibuli, kmín a sůl. Doplníme olejem, citrónovou šťávou a cukrem. Rukou řádně promačkáme. Jakmile zelí začne pouštět vodu, už dál nemačkáme. Opepříme a doplníme čerstvou bylinkou.

Objednávkové centrum