Uzené kachní prso v šouletu, malý zelný salát s karotkou
-
Doba přípravy
- Do 45 minut
-
Typ masa
- Kachní maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
- K zakousnutí
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 4x uzené kachní prso
- 150g kachního nebo vepřového sádla
- 200g krup
- 250g hrachu
- 1x velká cibule nakrájená najemno
- 4x utřený stroužek česneku
- 2x slabé plátky pokrájeného zázvoru
- 1x nasekaná kávová lžička čerstvé majoránky
- špetka drceného kmínu
- čerstvě mletý pepř
Ingredience na salát:
- ½ malého hlávkového zelí bez košťálu a nakrájené na slabé proužky (nudličky)
- 1x nastrouhaná mrkev nahrubo
- 1x nakrájená cibule nahrubo
- 1x polévková lžíce rostlinného oleje
- 1x polévková lžíce citrónové šťávy – nebo - bílého vinného octa
- 1x polévková lžíce třtinového cukru,
- kapka pálivého oleje
- drceného kmínu
- čerstvě mletý bílý pepř
- špetka soli
- čerstvě pokrájený kopr nebo ploché petrželky
Příprava
Postup:
Hrách a kroupy přebereme, propláchneme ve studené vodě a namočíme přes noc do vody. Vaříme zvlášť skoro doměkka. Hotové přecedíme a necháme na sítu řádně okapat. V pánvi na sádle orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme zázvor a postupně přimícháme hrách a kroupy. Dochutíme česnekem, majoránkou, čerstvě mletým pepřem a solí. Do zapékací mísy vložíme polovinu šouletu, na který rozprostřeme uzená kachní prsíčka. Navršíme zbytek šouletu a zapečeme ve vyhřáté troubě na 180 – 200°C zhruba 40 minut. Hotové jídlo posypeme vídeňskou cibulkou a obložíme zelným salátem.
Příprava vídeňské cibulky:
Nakrájíme střed cibule na silnější kolečka (prstýnky 4 mm) a opatrně obalíme v hladké mouce. Do rozehřáté pánve s olejem cibuli opatrně vsypeme a smažíme dozlatova. Hotovou vyndáme do nerez sítka a poté následně rozložíme na papírový ubrousek. Cibulový olej slijeme a využijeme k dalšímu vaření, je to opravdu skvělá pomůcka v kuchyni!
Postup na salát:
Do mísy vložíme zelí, mrkev, cibuli, kmín a sůl. Doplníme olejem, citrónovou šťávou a cukrem. Rukou řádně promačkáme. Jakmile zelí začne pouštět vodu, už dál nemačkáme. Opepříme a doplníme čerstvou bylinkou.