Tartaletky s kuřecím masem a liškami
-
Doba přípravy
- Do 30 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
- K zakousnutí
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 1/2 lžičky soli
- 8 lžic studené vody
Náplň:
- 300 g kuřecích prsíček nebo vykostěného stehna
- 50 g anglické slaniny
- 250 g lišek
- 1 šalotka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 g ementálu nebo goudy
- 4 vejce
- tymián
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
- kousek másla
Příprava
Máslo nakrájíme na kousky a prohněteme s moukou a solí. Vytvoříme drobenku, do které přidáme studenou vodu. Důkladně promačkáme a vytvoříme hladké těsto, které rozdělíme na 6–8 částí a každou prsty namačkáme do plechové formičky. Formičky dáme do lednice a rozehřejeme troubu na 200 °C.
Těsto ve formičkách trochu propícháme vidličkou a pečeme asi 8 minut. Pokud by se těsto nafouklo, opatrně je trochu zatlačíme zpátky obrácenou lžící. Necháme je stranou vychladnout.
Šalotku nakrájíme nadrobno a zpěníme na pánvičce s rozpuštěným máslem. Poté přidáme kuřecí maso, anglickou slaninu a lišky pokrájené na malé kousky. Dochutíme solí a pepřem a krátce podusíme.
Smetanu rozšleháme s vejci a přidáme 100 g nastrouhaného sýra. Důkladně promícháme. Přidáme čerstvý nebo sušený tymián a nastrouháme špetku muškátového oříšku.
Na předpečené korpusy vsypeme maso s liškami a roztáhneme po celé ploše koláče. Zalijeme smetanovou směsí a dáme péct do trouby, kterou jsme ztlumili na 180 °C.
Pečeme 20 minut a před koncem pečení koláč posypeme zbytkem nastrouhaného sýra. Ten se na povrchu pouze rozpustí a už jej nezapékáme.
Necháme asi 10 minut odpočinout venku z trouby a můžeme podávat například se salátem.