Šťavnatá kuřecí roláda se špenátem, šunkou a brusinkami
-
Doba přípravy
- Hodina a více
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
500 g vykostěných stehenních řízků
1 větší cibule
2 stroužky česneku
200 g čerstvého špenátu
50 g sušené šunky
olivový olej
sůl a pepř
alobal
provázek
Příprava
Troubu předehřejeme na 185–190 °C. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a ve větší pánvi orestujeme na rozpáleném olivovém oleji 2-3 minuty. Následně přidáme špenát (pokud jsou listy veliké, předem je lehce pokrájíme nebo natrháme), osolíme, opepříme, podlijeme trouchou vody a 1 minutu podusíme. Poté vypneme a směs ponecháme v pánvi.
Velká roláda
Nachystáme si 2 dostatečně velké pláty alobalu a položíme je na pracovní plochu kratšími stranami směrem k sobě tak, aby se 10 cm vzájemně překrývaly – vznikne tedy 1 plát. Do jeho střední části vodorovně rozprostřeme vedle sebe kuřecí stehenní řízky do souvislé vrstvy (15–20 cm od spodního i horního okraje alobalu ponechte volných), osolíme a opepříme. Na půlku masa rozprostřeme špenát z pánvičky, na něj vodorovně naskládáme sušenou šunku a vše posypeme brusinkami. Poté celý plát masa srolujeme, vzniklou roládu zatočíme do alobalu a jeho volné okraje pevně utáhneme, zahneme a zajistíme provázkem.
Roládu dáme do zapékací nádoby, lehce podlijeme vodou a pečeme 60–65 minut při 185–190 °C. Po uplynutí uvedeného času roládu vyjmeme z alobalu, teplotu v troubě zvyšíme na 220–225 °C a pečeme ještě 15–20 minut. Jakmile bude mít roláda zlatavou barvu, vyjmeme z trouby a podáváme s rýží, brambory nebo bramborovou kaší.
Malé rolády
Můžeme si připravit i malé roládky. Postupujeme stejným způsobem jako u velké rolády, jen použijeme k balení vždy jen jeden kus alobalu a jeden stehenní řízek, do kterého vložíme stejnou náplň a stejným způsobem zatočíme. Vzniknou nám tedy cca 4 roládky. Pečeme o cca 5-10 minut kratší dobu.