Ravioly s kuřecí fáší, ricottou a se špenátem na bazalkovém másle
-
Doba přípravy
- Do 60 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
Ingredience na těsto:
- 400 g italské mouky semoliny
- 100 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1 vaječný žloutek
- 1 vejce (postačí i vaječný žloutek) na potírání vyváleného těsta
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce namíchané mouky (semolina a hladká) na posypání a vyválení těsta
Ingredience kuřecí fáš:
- 250 g kuřecích prsíček
- 1 vaječný žloutek
- 1 polévková lžíce smetany s kouskem změklého másla
- 50 g strouhaného parmezánu
- muškátový oříšek
- bílý čerstvě mletý pepř
- mořská sůl
Ingredience na špenátovou pralinku:
- 150 g čerstvého špenátu
- 150 g ricotty
- 1 polévková lžíce piniových oříšků
- 1 lžíce olivového oleje
- lístky překrájené bazalky
- čerstvě mletý pepř
- mořská sůl
Ingredience na bazalkové máslo:
- 250 – 300 g ztuhlého másla
- 2 lžíce piniových oříšků
- 1/2 svazku nalístkované bazalky
- 150 – 200 ml vody
- pepř a sůl
Příprava
Postup na těsto: Do mouky přidáme vejce, žloutek a vypracujeme vláčné těsto. Můžeme přidat
i jednu polévkovou lžíci olivového oleje. Ideální je těsto míchat v robotu. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do lednice na minimálně tři hodiny. Ideální je nechat těsto odpočívat přes noc.
Postup na kuřecí fáš: Kuřecí maso nameleme. Přidáme žloutek, lžíci smetany, kousek másla, strouhaný
parmezán a muškátový oříšek. Dle chuti opepříme bílým pepřem a osolíme mořskou solí. Směs krátce
rozmixujeme tyčovým mixerem.
Postup na špenátovou pralinku: Natrhaný, dobře omytý a osušený špenát lehce prohřejeme
na pánvi s olivovým olejem a necháme ho vychladnout. Do misky dáme ricottu se špenátem, přisypeme
piniové oříšky, bazalku a celé to promícháme. Dochutíme solí a čerstvým pepřem.
Postup na bazalkové máslo: V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, stáhneme teplotu a za stálého
šlehání metličkou přihazujeme kousky ztuhlého másla, dokud se nevytvoří emulze. Přisypeme část
opražených piniových oříšků a nakonec přidáme lístky čerstvé bazalky.
Tvarování raviol: Z těsta si vyválíme dva pláty. Spodní plát potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo
vodou. Kroužkem naznačíme, kam si budeme dávat náplň. Začínáme nejprve kuřecí fáší, na kterou položíme špenátovou pralinku s ricottou. Celé to zakryjeme druhým plátem a stejným kroužkem si zpevníme náplň. Nakonec rádýlkem vykrajujeme jednotlivé ravioly o velikosti asi 7 x 7cm.
Takto připravené vaříme v osolené vodě, dokud nám nevyplavou na povrch. Hotové vybereme sítkem,
na pánvi prohřejeme a prohodíme s bazalkovým máslem. Nakonec posypeme zbytkem piniových oříšků
se strouhaným parmezánem.