PHO s kuřecím masem a rýžovými nudlemi

  • Doba přípravy
    • Do 45 minut
  • Typ masa
    • Kuřecí maso
  • Typ pokrmu
    • Polévka
  • Počet porcí
    • 4 porce
PHO s kuřecím masem a rýžovými nudlemi

Ingredience

  • 250g kuřecích prsíček (možno i stehýnek)
  • 2l kuřecího vývaru
  • 10 plátků čerstvého zázvoru
  • jeden a půl limetky - podává se i k polévce
  • 1x svazek koriandru - thajské bazalky - máty peprné
  • 1x velká chilli paprička
  • 2x opečené rozpůlené cibule
  • 1x svazek jarní cibulky
  • 3x stroužek česneku
  • 400g suchých rýžových nudlí / např. Amoy /
  • 1x polévková lžíce třtinového cukru
  • 1x lžíce rybí omáčky Nam Pla
  • 1x lžíce rostlinného oleje
  • 1x celá skořice
  • 3x badyány
  • 2x kardamony
  • mořská sůl

Příprava

Hotový kuřecí vývar 2l uvedeme do varu a přidáme syrová kuřecí prsíčka. Na pánvi si nasucho opečeme koření - skořici, badyán, kardamom. Přidáme cibuli, na plátky pokrájený zázvor, třtinový cukr, nať z jarní cibulky a česnek. Polévku stáhneme a vaříme na mírném plameni zhruba 40 minut. Během vaření přidáme polévkovou lžíci rybí omáčky a šťávu z jedné limetky. Mezitím si namočíme do studené vody rýžové nudle, které vaříme ve vroucí osolené vodě 5 - 7 minut. Hotové propláchneme a necháme ve vodě, aby se nám neslepily.

Když jsou kuřecí prsíčka měkká, tak je vyndáme. Vývar přecedíme a dochutíme mořskou solí, můžeme přikápnout i pálivý olej. Milovníci této polévky ji dochucují česnekovým octem a to tak, že jemné plátky česneku zalijeme vinným octem – den předem připravené mají lepší chuť.

 

Vložka do polévky:

Vystydlá kuřecí prsíčka nakrájíme podélně na slabé plátky. Feferonky a jarní cibulku na drobná kolečka. Čerstvé bylinky překrájíme na hrubo, dají pak více vyniknout polévce. K dochucení můžeme přidat i mangold.

Podáváme do větší polévkové misky. Nejprve rýžové nudle, na které položíme kuřecí maso a zalijeme vroucím vývarem. Doplníme jarní cibulkou s feferonkou a bylinkami. Ke každé polévce můžeme přiložit měsíček limetky.

 

 - PHO -  je známá Vietnamská polévka a vyslovuje se Fir nebo Fe. Patří mezi Vietnamské národní poklady a je známá a proslavená po celém světě. Říká se, že její původ pochází z francouzské kuchyně. Podle vývaru Pot au Feu, jako silná masová polévka se zeleninou a vařená v jednom hrnci. Tato polévka je nízkokalorická a dá se jíst ráno, v poledne i večer a nikdy se jí nepřejíte. Vůbec pohled na velký hrnec s voňavou polévkou vás vtáhne do tajů této skvělé dobroty, kde je dovoleno nejen srkat.

Osobně jsem to zažil s asijskými kuchaři, kteří mě po práci pozvali na oběd. Srkali a mlaskali tak hlasitě a ještě z té polévky kolem mě lítaly kuřecí kosti...

Objednávkové centrum