Pěna z kuřecích jater
-
Doba přípravy
- Hodina a více
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- K zakousnutí
- Sendviče
-
Počet porcí
- 4 porce

Ingredience
250 g drůbežích jater
1 cibule nasekaná najemno
1 prolisovaný stroužek česneku
600 ml zeleninového vývaru nebo vody
Několik snítek petržele
Několik snítek čerstvého tymiánu
1 bobkový list
1 – 1 ½ lžíce čerstvého sýra
2 lžičky česnekového octa nebo světlého vinného octa
2 lžičky brandy nebo calvadosu podle chuti
1 lžíce kuliček červeného nebo zeleného pepře v nálevu, scezeného a osušeného
2 lžíce najemno nasekané petrželky
sůl a pepř
Příprava
Kuřecí játra, cibuli a česnek vložíme do hrnce a zalijeme vývarem nebo vodou. Petržel, tymián a bobkový list svážeme do svazku a přidáme do hrnce. Vše přivedeme pomalu k varu, a pokud je to třeba, sebereme z povrchu tukovou pěnu. Snížíme teplotu a pozvolna vaříme 5 – 8 minut nebo tak dlouho, až jsou játra téměř uvařená – maso by mělo být uprostřed ještě stále růžové.
Vývar slijeme. Odstraníme svazek koření. Játra, cibuli a česnek dáme do mixéru.
Přidáme 1 lžíci čerstvého sýra, ocet a brandy a rozmixujeme dohladka. Pro lehčí konzistenci můžeme přidat zbývající ½ lžíce čerstvého sýra. Pěnu osolíme a opepříme a vmícháme do ní zrnka pepře. Případně dáme játra, cibuli a česnek do misky a rozmačkáme je na pastu hrubší konzistence. Přidáme čerstvý sýr, ocet a brandy a vše důkladně promícháme.
Pěnu osolíme a opepříme a vmícháme do ní zrnka pepře.
Pěnu dáme lžící do servírovací misky nebo jednotlivých formiček. Povrch uhladíme, posypeme najemno nasekanou petrželkou, zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme chladit nejméně 4 hodiny, nejlépe však přes noc. Před podáváním necháme pěnu chvíli odležet při pokojové teplotě. Podáváme ji s ještě horkými opečenými krajíčky bílého chleba.