Pěna z kuřecích jater

  • Doba přípravy
    • Hodina a více
  • Typ masa
    • Kuřecí maso
  • Typ pokrmu
    • K zakousnutí
    • Sendviče
  • Počet porcí
    • 4 porce
Pěna z kuřecích jater

Ingredience

250 g drůbežích jater

1 cibule nasekaná najemno

1 prolisovaný stroužek česneku

600 ml zeleninového vývaru nebo vody

Několik snítek petržele

Několik snítek čerstvého tymiánu

1 bobkový list

1 – 1 ½  lžíce čerstvého sýra

2 lžičky česnekového octa nebo světlého vinného octa

2 lžičky brandy nebo calvadosu  podle chuti

1 lžíce kuliček červeného nebo zeleného pepře v nálevu, scezeného a osušeného

2 lžíce najemno nasekané petrželky

sůl a pepř

Příprava

Kuřecí játra, cibuli a česnek vložíme do hrnce a zalijeme vývarem nebo vodou. Petržel, tymián a bobkový list svážeme do svazku  a přidáme do hrnce. Vše přivedeme pomalu k varu, a pokud je to třeba, sebereme z povrchu tukovou pěnu. Snížíme teplotu a pozvolna vaříme 5 – 8 minut nebo tak dlouho, až jsou játra téměř uvařená – maso by mělo být uprostřed ještě stále růžové.

 

Vývar slijeme. Odstraníme svazek koření. Játra, cibuli a česnek dáme do mixéru.

Přidáme 1 lžíci čerstvého sýra, ocet a brandy a rozmixujeme dohladka. Pro lehčí konzistenci můžeme přidat zbývající ½ lžíce čerstvého sýra. Pěnu osolíme a opepříme a vmícháme do ní zrnka pepře. Případně dáme játra, cibuli a česnek do misky a rozmačkáme je na pastu hrubší konzistence. Přidáme čerstvý sýr, ocet a brandy a vše důkladně promícháme.

Pěnu osolíme a opepříme a vmícháme do ní zrnka pepře.

Pěnu dáme lžící do servírovací misky nebo jednotlivých formiček. Povrch uhladíme, posypeme najemno nasekanou petrželkou, zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme chladit nejméně 4 hodiny, nejlépe však přes noc. Před podáváním necháme pěnu chvíli odležet při pokojové teplotě. Podáváme ji s ještě horkými opečenými krajíčky bílého chleba.

Objednávkové centrum