Pečené Zlaté kuře s fíky a divokou rýží
-
Doba přípravy
- Do 45 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
- Těstoviny
Ingredience
1 celé Zlaté kuře, zn. Vodňanské kuře
½ šálku nadrobno pokrájené cibule
¾ šálku rýže (mix dlouhozrnné a divoké)
1 utřený stroužek česneku
1 a ½ šálku vody nebo kuřecího vývaru
1/3 šálku pokrájených nasekaných sušených fíků
1 a ½ lžíce piniových oříšků, lehce opečených na suché pánvi
2 mrkve, očištěné a pokrájené na drobné kostičky
¾ lžičky soli
2 lžičky másla, povoleného + 50g na plátky pokrájeného másla na pečení
¾ lžičky mletého kmínu
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky mleté červené papriky
¼ lžičky mleté skořice
špetka chilli
olivový olej
Příprava
Předehřejeme si troubu na 210°C.
Ve středně velké pánvi rozehřejeme trochu oleje. Přidáme cibuli, kterou restujeme cca 4 minuty. Přidáme rýži a česnek a opět restujeme cca 1 minutu. Směs zalijeme vývarem (vodou) a přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme a dusíme 20 minut, nebo dokud nebude rýže měkká. Vmícháme fíky, mrkev, ořechy a ¼ lžičky soli, poté odstraníme z plotny, aby směs lehce vychladla.
Nyní si připravíme kuře. Pomocí prstů uvolníme kůži na prsech a stehnech tak, abychom mohli kuře pod kůží okořenit. V malé misce smícháme ½ lžičky soli, máslo, kmín, koriandr, chilli a skořici. Touto směsí potřeme kuře pod kůží.
Rýžovou směs dáme do dutiny kuřete. Kuchyňským motouzem svážeme stehna k sobě, aby nám nádivka neutekla.
Na pekáč umístíme několik plátků másla, na které kuře položíme, a to tak, že pod něj podsuneme, křídla, aby se nám kuře nepřichytilo k pekáčku. Zbytek másla položíme na kuře samotné.
Pečeme ve vyhřáté troubě po dobu 40 minut při 180°C. Poté teplotu zvýšíme na 210°C a pečeme dalších cca 20 minut, dokud nebude kuře zcela propečené. Jakmile kuře vyndáme z trouby, necháme ho ještě 15 minut odpočinout.
Dobrou chuť.