Pečené Zlaté kuře s fíky a divokou rýží

  • Doba přípravy
    • Do 45 minut
  • Typ masa
    • Kuřecí maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
    • Těstoviny
Pečené Zlaté kuře s fíky a divokou rýží

Ingredience

1 celé Zlaté kuře, zn. Vodňanské kuře

½ šálku nadrobno pokrájené cibule

¾ šálku rýže (mix dlouhozrnné a divoké)

1 utřený stroužek česneku

1 a ½ šálku vody nebo kuřecího vývaru

1/3 šálku pokrájených nasekaných sušených fíků

1 a ½ lžíce piniových oříšků, lehce opečených na suché pánvi

2 mrkve, očištěné a pokrájené na drobné kostičky

¾ lžičky soli

2 lžičky másla, povoleného + 50g na plátky pokrájeného másla na pečení

¾ lžičky mletého kmínu

½ lžičky mletého koriandru

½ lžičky mleté červené papriky

¼ lžičky mleté skořice

špetka chilli

olivový olej

 

 

Příprava

Předehřejeme si  troubu na 210°C.

Ve středně velké pánvi rozehřejeme trochu oleje. Přidáme cibuli, kterou restujeme cca 4 minuty. Přidáme rýži a česnek a opět restujeme cca 1 minutu. Směs zalijeme vývarem (vodou) a přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme a dusíme 20 minut, nebo dokud nebude rýže měkká. Vmícháme fíky, mrkev, ořechy a ¼ lžičky soli, poté odstraníme z plotny, aby směs lehce vychladla.

Nyní si připravíme kuře. Pomocí prstů uvolníme kůži na prsech a stehnech tak, abychom mohli kuře pod kůží okořenit. V malé misce smícháme ½ lžičky soli, máslo, kmín, koriandr, chilli a skořici. Touto směsí potřeme kuře pod kůží.

Rýžovou směs dáme do dutiny kuřete. Kuchyňským motouzem svážeme stehna k sobě, aby nám nádivka neutekla.

Na pekáč umístíme několik plátků másla, na které kuře položíme, a to tak, že pod něj podsuneme, křídla, aby se nám kuře nepřichytilo k pekáčku. Zbytek másla položíme na kuře samotné.

Pečeme ve vyhřáté troubě po dobu 40 minut při 180°C. Poté teplotu zvýšíme na 210°C a pečeme dalších cca 20 minut, dokud nebude kuře zcela propečené. Jakmile kuře vyndáme z trouby, necháme ho ještě 15 minut odpočinout.

Dobrou chuť.

Objednávkové centrum