Pečené prsíčko ze Zlatého Kuřete se smetanovými tagliatellemi, pečenou cuketou a lilkem
-
Doba přípravy
- Do 45 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
Na kuře:
4 ks kuřecích prsou Zlaté Kuře, zn. Vodňanské kuře, 50 ml rostlinného oleje, 2 stonky
tymiánu, sůl, pepř
Na tagliatelle:
400 g tagliatellí, 250 ml 30 % smetany, 4 plátky slaniny, 1 ČL sekané petrželové
natě, sůl, pepř
Na zeleninu:
200 g cukety, 200 g lilku, 60 ml olivového oleje, 1 ČL provensálských bylin, sůl,
Pepř
Příprava
Kuřecí prsa:
Kuřecí prsa omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Okořeníme solí a pepřem.
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme tymián a kuřecí prsa. Zprudka opečeme z obou stran,
poté plamen ztlumíme a na mírném stupni dopékáme 10–12 minut.
Příloha:
Tagliatelle vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 minut nebo podle návodu
na obalu. Scedíme. Slaninu nakrájíme na proužky a orestujeme na pánvi do křupava. Přilijeme
smetanu a přivedeme k varu. Vaříme 4 minuty, přidáme sekanou petrželku a dochutíme solí
a pepřem. Na závěr vmícháme tagliatelle.
Zelenina:
Lilek nakrájíme na plátky asi 0,5 cm široké. Pokapeme trochou olivového oleje
a osolíme. Necháme asi 20 minut odpočinout na savém ubrousku. Mezitím nakrájíme na
kostky cuketu. Oba dva druhy zeleniny orestujeme na zbylém oleji s provensálskými bylinami.
Dochutíme solí a pepřem.
Tip na domácí tagliatelle: Do mísy vsypeme 500 g hrubé mouky, 1 CL soli, přidáme 2 celá vejce a 4 vaječné žloutky. Přilijeme 2 PL olivového oleje a 50 ml vody a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme 1_hodinu odpočinout v lednici. Poté z těsta vyválíme na pomoučeném válu tenký plát a nakrájíme pruhy o šířce asi 0,5 cm. Vaříme v osolené vodě asi 6 minut.