Pečené nadívané kachní prso uzeným kuřetem a rozmarýnou, hráškové pyré s parmezánem a smetanou
-
Doba přípravy
- Do 60 minut
-
Typ masa
- Kachní maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 1kg kachních prsou
- 2x kuřecí uzené prso 200g
- 1x polévková lžíce olivového oleje na potření masa
- 2x lžíce změklého másla
- 2x lžíce portského vína nebo madeiry
- 200 – 300 ml kachního vývaru
- 4x stonek rozmarýny
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na hráškové pyré:
- 400g mraženého hrášku
- 1x jemně pokrájená šalotka
- 1x stroužek česneku nakrájený na plátky
- 300 ml kuřecího vývaru
- 100 ml 33% sladké smetany
- 2x polévkové lžíce parmezánu možno pecorino
- 1x lžíce olivového oleje
- 1x lžíce změklého másla
- čerstvě mletý bílý pepř
- sůl
Příprava
Kachní prsa omyjeme a osušíme. Kůži nařízneme špičkou nože na mřížku a uděláme kapsu. Maso prosolíme, opepříme a potřeme změklým máslem. Do kapsy vložíme část uzeného kuřete a větvičkou rozmarýny. Konec masa zmáčkneme, spíchneme špejlí a potřeme olivovým olejem. Přendáme do chladu odpočívat na alespoň jednu hodinu.
Pečeme na suché rozpálené pánvi, nejprve kůží dolů zhruba 6 minut. Poté otočíme a dopékáme 5 minut, aby bylo středně propečené. Opečené maso přendáme do nízké pečící mísy, opepříme, osolíme a dopékáme se snítkou rozmarýny ve vyhřáté troubě při teplotě 180°C zhruba 8 – 10 minut. Výpek z kachny zbavíme veškerého tuku a zalijeme kachním vývarem, který odvaříme na potřebné množství. Podlijeme portským vínem a metličkou zašleháme změklé máslo, poté šťávu rozmixujeme tyčovým mixerem. Krátce svaříme a přelijeme přes kachní maso.
Postup na hráškové pyré:
Na olivovém oleji v hrnci krátce orestujeme šalotku a česnek. Přidáme rozmražený hrášek a zalijeme kuřecím vývarem. Dochutíme pepřem a solí. Vaříme odkryté zhruba 10 – 15 minut. Když se vývar částečně odvaří, přidáme vlažnou smetanu a změklé máslo. Na závěr doplníme strouhaným parmezánem. Hotový hrášek rozmixujeme tyčovým mixerem a prolisujeme přes jemné sítko. Nakonec opatrně prohřejeme.