Pečené nadívané kachní prso uzeným kuřetem a rozmarýnou, hráškové pyré s parmezánem a smetanou

  • Doba přípravy
    • Do 60 minut
  • Typ masa
    • Kachní maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
  • Počet porcí
    • 4 porce
Pečené nadívané kachní prso uzeným kuřetem a rozmarýnou, hráškové pyré s parmezánem a smetanou

Ingredience

 

  • 1kg kachních prsou
  • 2x kuřecí uzené prso 200g
  • 1x polévková lžíce olivového oleje na potření masa
  • 2x lžíce změklého másla
  • 2x lžíce portského vína nebo madeiry
  • 200 – 300 ml kachního vývaru
  • 4x stonek rozmarýny
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na hráškové pyré:

  • 400g mraženého hrášku
  • 1x jemně pokrájená šalotka
  • 1x stroužek česneku nakrájený na plátky
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml 33% sladké smetany
  • 2x polévkové lžíce parmezánu možno pecorino
  • 1x lžíce olivového oleje
  • 1x lžíce změklého másla
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • sůl

Příprava

 

Kachní prsa omyjeme a osušíme.  Kůži nařízneme špičkou nože na mřížku a uděláme kapsu. Maso prosolíme, opepříme a potřeme změklým máslem. Do kapsy vložíme část uzeného kuřete a větvičkou rozmarýny. Konec masa zmáčkneme, spíchneme špejlí a potřeme olivovým olejem. Přendáme do chladu odpočívat na alespoň jednu hodinu.

Pečeme na suché rozpálené pánvi, nejprve kůží dolů zhruba 6 minut. Poté otočíme a dopékáme 5 minut, aby bylo středně propečené. Opečené maso přendáme do nízké pečící mísy, opepříme, osolíme a dopékáme se snítkou rozmarýny ve vyhřáté troubě při teplotě 180°C zhruba 8 – 10 minut. Výpek z kachny zbavíme veškerého tuku a zalijeme kachním vývarem, který odvaříme na potřebné množství. Podlijeme portským vínem a metličkou zašleháme změklé máslo, poté šťávu rozmixujeme tyčovým mixerem. Krátce svaříme a přelijeme přes kachní maso.

 

Postup na hráškové pyré:

Na olivovém oleji v hrnci krátce orestujeme šalotku a česnek. Přidáme rozmražený hrášek a zalijeme kuřecím vývarem. Dochutíme pepřem a solí. Vaříme odkryté zhruba 10 – 15 minut. Když se vývar částečně odvaří, přidáme vlažnou smetanu a změklé máslo. Na závěr doplníme strouhaným parmezánem. Hotový hrášek rozmixujeme tyčovým mixerem a prolisujeme přes jemné sítko. Nakonec opatrně prohřejeme.

 

 

Objednávkové centrum