Pečená kachna na pomerančích, rýže tří barev
-
Doba přípravy
- Do 60 minut
-
Typ masa
- Kachní maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 5 porcí
Ingredience
- 1 středně velká kachna
- 100 g mrkve nakrájené na plátky
- 1 středně velká cibule
- 2 polévkové lžíce změklého másla
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 20 ml portského vína (možno i madeiry)
- 10 ml pomerančového likéru Grand Marniére
- 400 ml kachního vývaru
- 2 stonky tymiánu nebo šalvěje
- 4 středně velké pomeranče
(včetně blanšírované pokrájené kůry na slabé nudličky
z jednoho pomeranče)
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Příprava
Postup na kachnu:
Kachnu očistíme, omyjeme a osušíme. Naporcujeme na čtyři díly. Kůži na stehnech a prsou propícháme špejlí. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a osolíme. Vložíme do nízké pečící nádoby. Přidáme mrkev, cibuli a snítku tymiánu. Pečeme pozvolna při teplotě 180 °C více jak jednu hodinu dozlatova. Průběžně kachnu otáčíme a sbíráme přebytečný tuk. Maso by mělo být středně propečené, ne vysušené. Do výpeku z kachny nalijeme kachní vývar a odvaříme. Přidáme vinný ocet, třtinový cukr a vaříme tak dlouho, dokud základ nezíská hnědou barvu. Během vaření přidáme část pomerančové kůry a šťávu zalijeme portským vínem. Omáčku krátce svaříme na potřebné množství. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou a vmícháme metličkou kousek změklého másla.
Pomeranče nakrájíme na 1 cm silné plátky, které vyskládáme do nízké, máslem vymazané pečící nádoby. Zastříkneme je pomerančovým likérem a přidáme naporcovanou kachnu. Přelijeme omáčkou, kterou přecedíme přes jemné sítko. Takto připravenou kachnu necháme ve vyhřáté troubě na 180°C několik minut probublat. Na závěr odstraníme přebytečný tuk a kachní maso doplníme měsíčkem pomeranče s kouskem kůry a větvičkou tymiánu.
Postup na přípravu rýže:
Hodně jsem si oblíbil vaření rýže na indický způsob (i Číňané ji vaří podobně) a prosím, nikdy na vodě nešetřete, což znamená, že na jeden šálek rýže použijte dva šálky vody.
Do vroucí osolené vody přidáme plátek citronové kůry, kapku oleje a vsypeme potřebné množství rýže, vaříme zhruba 10 – 12 minut. Během vaření rýži často mícháme a dáváme si pozor, aby se nám nerozvařila. Uvařenou rýži po vychladnutí dáme na orestovanou jarní cibulku na másle s kurkumou, promícháme vidličkou a dochutíme solí.