Mulle – feuille z hlávkového salátu a červené čekanky s kachními játry na červeném víně s madeirou a medem

  • Doba přípravy
    • Do 60 minut
  • Typ masa
    • Kachní maso
  • Typ pokrmu
    • K zakousnutí
    • Předkrm
  • Počet porcí
    • 5 porcí
Mulle – feuille z hlávkového salátu a červené čekanky s kachními játry na červeném víně s madeirou a medem

Ingredience

 

  • 750g očištěných jater
  • 400 ml červeného vína
  • 1x polévková lžíce hladké mouky
  • 3x lžíce madeiry
  • 3x lžíce medu
  • 1x lžíce třtinové cukru
  • 2x lžíce rostlinného oleje možno kachního sádla na opečení jater
  • 3x lžíce olivového oleje na salát
  • 100g změklého oříšku másla
  • 100 ml drůbeží demi glaze – kuřecí vývar na podlití jater
  • snítka čerstvého tymiánu a rozmarýny na játra
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience na salát:

  • 2x hlávkové saláty
  • 1x menší červená čekanka (radicchio)
  • šťáva z ½ citrónu
  • 1x lžíce třtinového cukru
  • vyloupané vlašské ořechy podle potřeby
  • špetka mořské soli
  • čerstvě mletý pepř

 

Příprava

Na salát vybíráme zásadně velká játra, ze kterých odstraníme žluč, tuk a bílé úpony. Takto připravená játra po kusech opepříme, poprášíme v hladké mouce a opečeme v pánvi na silně rozehřátém kachním sádle 2 – 3. Minuty. Během pečení játra obracíme a hotové vyndáme do čisté pečící misky, kterou zakryjeme alobalem a uložíme na chvilku pod rozehřátý gril (nebo do trouby). Játra jsou na pohled hnědá, ale uvnitř krásně růžová.

Z pánve pak slijeme veškerý tuk, přidáme třtinový cukr, který krátce popustíme a zalijeme červeným vínem, které odvaříme. Přilijeme drůbeží vývar a uvedeme do varu. Odvaříme na potřebné množství. Nakonec přidáme madeiru s medem a metličkou zašleháme oříšek změklého másla. Do hotové šťávy přidáme játra, která osolíme, opepříme a posypeme čerstvě sekanými bylinkami.

Postup přípravy na salát:

čerstvý hlávkový salát s červenou čekankou nalístkujeme, řádně omyjeme ve studené vodě a vložíme na chvilku do mísy se studenou vodou. Tím se nám salátové listy napijí a pak chutnají nejen skvěle, ale jsou vždy svěží a křupavé!

Zvlášť si v misce za pozvolného přilévání olivového oleje vyšleháme citrónovou šťávu s třtinovým cukrem. Vytvoří se nám emulze, ve které listy promícháme a vrstvíme jednotlivě na sebe, nejprve list zelený, pak červený až třeba do nebe. Nakonec to celé osolíme, opepříme a polévkovou lžící přelijeme citrónovou emulzí. Pečená játra rozložíme kolem salátu a jídlo doplníme ještě praženými vlašskými ořechy.

 

 

Objednávkové centrum