Mulle – feuille z hlávkového salátu a červené čekanky s kachními játry na červeném víně s madeirou a medem
-
Doba přípravy
- Do 60 minut
-
Typ masa
- Kachní maso
-
Typ pokrmu
- K zakousnutí
- Předkrm
-
Počet porcí
- 5 porcí
Ingredience
- 750g očištěných jater
- 400 ml červeného vína
- 1x polévková lžíce hladké mouky
- 3x lžíce madeiry
- 3x lžíce medu
- 1x lžíce třtinové cukru
- 2x lžíce rostlinného oleje možno kachního sádla na opečení jater
- 3x lžíce olivového oleje na salát
- 100g změklého oříšku másla
- 100 ml drůbeží demi glaze – kuřecí vývar na podlití jater
- snítka čerstvého tymiánu a rozmarýny na játra
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience na salát:
- 2x hlávkové saláty
- 1x menší červená čekanka (radicchio)
- šťáva z ½ citrónu
- 1x lžíce třtinového cukru
- vyloupané vlašské ořechy podle potřeby
- špetka mořské soli
- čerstvě mletý pepř
Příprava
Na salát vybíráme zásadně velká játra, ze kterých odstraníme žluč, tuk a bílé úpony. Takto připravená játra po kusech opepříme, poprášíme v hladké mouce a opečeme v pánvi na silně rozehřátém kachním sádle 2 – 3. Minuty. Během pečení játra obracíme a hotové vyndáme do čisté pečící misky, kterou zakryjeme alobalem a uložíme na chvilku pod rozehřátý gril (nebo do trouby). Játra jsou na pohled hnědá, ale uvnitř krásně růžová.
Z pánve pak slijeme veškerý tuk, přidáme třtinový cukr, který krátce popustíme a zalijeme červeným vínem, které odvaříme. Přilijeme drůbeží vývar a uvedeme do varu. Odvaříme na potřebné množství. Nakonec přidáme madeiru s medem a metličkou zašleháme oříšek změklého másla. Do hotové šťávy přidáme játra, která osolíme, opepříme a posypeme čerstvě sekanými bylinkami.
Postup přípravy na salát:
čerstvý hlávkový salát s červenou čekankou nalístkujeme, řádně omyjeme ve studené vodě a vložíme na chvilku do mísy se studenou vodou. Tím se nám salátové listy napijí a pak chutnají nejen skvěle, ale jsou vždy svěží a křupavé!
Zvlášť si v misce za pozvolného přilévání olivového oleje vyšleháme citrónovou šťávu s třtinovým cukrem. Vytvoří se nám emulze, ve které listy promícháme a vrstvíme jednotlivě na sebe, nejprve list zelený, pak červený až třeba do nebe. Nakonec to celé osolíme, opepříme a polévkovou lžící přelijeme citrónovou emulzí. Pečená játra rozložíme kolem salátu a jídlo doplníme ještě praženými vlašskými ořechy.