Libanonský kuřecí salát s grilovaným kuřecím masem
-
Doba přípravy
- Do 45 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
- K zakousnutí
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
1 kg kuřecích stehenních nebo prsních řízků značky Vodňanské kuře
2 lžičky extra panenského olivového oleje
¼ lžičky soli
1/8 lžičky čerstvě mletého pepře
1 balení celozrnných chlebů pita
3 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžička koření sumah (tradiční kavkazské koření - lze nahradit několika kapkami citronu)
¼ šálku citronové šťávy (při náhradě koření sumah +2 polévkové lžíce na pita chleby)
½ lžičky soli
¼ lžičky čerstvě mletého pepře
1 římský salát, nahrubo nasekaný
2 velká rajčata, pokrájená na kostičky
1 velká salátová okurka, pokrájená na kostičky
½ šálku na tenké plátky pokrájené červené cibule
1/3 šálku lístků čerstvé máty
Příprava
Troubu předehřejeme na 180°C. Pita chleby rozdělíme na poloviny a vyskládáme je, hrubou stranou nahoru, na plech. Potřeme lžící oleje, a pokud máme, tak lehce posypeme jednou lžičkou koření sumah, případně zakápneme trochou šťávy z citronu. Pečeme dozlatova a dokřupava, cca 10 minut. Po vychladnutí chléb rozlámeme na větší kousky.
Ve větší míse smícháme římský salát, rajčata, okurku, cibuli a mátu. V menší misce smícháme citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a případně i koření sumah. Vše spojíme pomocí metličky a následně vmícháme k zelenině. Celé dobře promícháme a nakonec přidáme kousky křupavého chleba. Necháme cca 15 minut odpočívat.
Mezitím si připravíme kuřecí maso. Maso lehce osolíme, opepříme a opečeme na grilu. Pokud počasí nepřeje grilování, osmažíme maso z obou stran na pánvičce s pár kapkami olivového oleje.
Na každou porci salátu vždy položíme jeden opečený stehenní řízek, který jsme pokrájeli na několik silnějších proužků.