Letní šunkovosýrový dortík s pažitkou a křenem
-
Doba přípravy
- Do 15 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- K zakousnutí
-
Počet porcí
- 20 porcí
Ingredience
Na šunkovosýrový dortík:
200 g Kuřecí šunky z prsních řízků (pro zajímavější chuťové spojení můžeme použít šunku zauzenou) zn. Vodňanské kuře,
200 g eidamu
250 g lučiny
50 ml smetany
2 velké lžíce sekané pažitky
3 velké lžíce strouhaného čerstvého křenu (pokud nemáte čerstvý křen můžete nahradit křenovou pastou)
sůl, pepř
na ozdobu: dle fantazie ( cherry rajčátko, loupané mandle, snítka pažitky, rozmarýnu, sušené švestky …..)
Příprava
Šunkovosýrový dortík:
Lučinu vložíme do připravené misky. Postupně začneme přidávat smetanu, pažitku, strouhaný křen a promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Na potravinářskou fólii vyskládáme vedle sebe 1/3 plátků šunky, tak aby se okraje mírně překrývaly. Pomažeme lučinou a pokladem 1/3 plátků sýra. Znovu lučina, šunka, … Hotový dortík vložíme minimálně na dvě hodiny do lednice, aby krém ztuhnul, pak půjdou tvary lépe vykrajovat. Následně vykrajujeme formičkou nebo krájíme ostrým nožem do požadovaných tvarů (srdíčka, kostičky a nebo kytičky). Nakonec dozdobíme dle vlastní fantazie, například snítkou petrželky.