Lasagne z kuřecích prsíček se sýrem a špenátem, tomatová salsa s bazalkou

  • Doba přípravy
    • Do 45 minut
  • Typ masa
    • Kuřecí maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
  • Počet porcí
    • 4 porce
Lasagne z kuřecích prsíček se sýrem a špenátem, tomatová salsa s bazalkou

Ingredience

  • 800 g kuřecích prsíček
  • 400 g listového špenátu
  • 300 g suchých lasagní
  • 100 ml česnekového oleje
  • 150 g másla
  • 250 ml mléka
  • 250 ml sladké smetany 33%
  • 300 g strouhaný sýr grana padano (možno i jiný)
  • 100 g hladké mouky
  • 3 čerstvá pevná loupaná rajčata
  • 1 bílá cibule
  • 1 červená cibule
  • bazalka, kurkuma muškátový oříšek
  • čerstvě mletý bílý pepř a sůl

Příprava

Kuřecí prsíčka nakrájíme podélně na 3 – 4 mm silné proužky. Zakápneme česnekovým olejem s trochou kurkumy, promícháme a uložíme do chladu. Po odležení pečeme krátce na pánvi s máslem a olivovým olejem, aby se nám maso pouze zatáhlo. Dochutíme bílým pepřem a soli. Zchladlý výpek ponecháme stranou a použijeme při přípravě bešamelu.

Příprava bešamelu: Na popuštěném másle s výpekem si uděláme světlou jíšku. Zalijeme vlažnou vodou a uvedeme do varu. Pote stáhneme teplotu a za stálého míchání metlou vaříme minimálně 20 - 30 minut. Nakonec bešamel zjemníme vlažnou smetanou s mlékem. Krátce povaříme na potřebnou hustotu. Přihodíme oříšek změklého másla, větvičku čerstvé bazalky a půlku syrové bílé cibule. Osolíme a dochutíme muškátovým oříškem.

Špenátové listy natrháme, zbavíme stonku, minimálně 4x omyjeme ve studene vodě a necháme na sítu okapat. Takto připraveny špenát zakápneme olivovým olejem, opepříme bílým pepřem, osolíme a promícháme.

Zapékací mísu vytřeme olivovým olejem. Rozložíme suché plátky lasagní. Bešamel rozlijeme a rozetřeme rovnoměrně po cele ploše. Posypeme sýrem, na který rozložíme kuřecí prsíčka a listový špenát.

Vrstvení opakujeme nejméně ještě jednou a celé to ukončíme bešamelem se sýrem. Vrchní vrstva sýru i bešamelu by měla být silnější než předešlé a bohatá na sýr. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 45 - 60 minut.

 

TIP:

Proč zalévám jíšku nejprve vodou, a ne mlékem? Mléko se snadno připaluje. Při zalití vodou navíc mouku lépe provařím a přitom mám čas vařit i další jídla.

Proč hustější bešamel? Při porcovaní jídlo lépe drží a je vzhlednější. Hotové jídlo ozdobíme kolečky loupaných rajčat, červenou cibulkou, lístkem bazalky a celé to zakápneme olivovým olejem.

Záměrně jsem zvolil tento druh úpravy, protože s kuřetem proti přípravě originálních lasagne bolognese je jednoduší, rychlejší, včetně přípravy čerstvé pasty. Navíc, se už i u nás dá běžně koupit nejen suchá, ale především čerstvá zachlazená pasta.

Objednávkové centrum