Kuřecí špízy se slaninou a cuketou
-
Doba přípravy
- Do 30 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 4 kuřecí prsa
- 250 g anglické slaniny
- 2 mladé cukety
- několik snítek rozmarýnu
Marináda
- 1 citron
- 50 ml olivového oleje
- sůl
- pepř
Příprava
Ze snítky rozmarýnu stáhněte jehličky, jen na konci nechte štětičku. Větvičky odložte stranou a rozmarýnové jehličky nasekejte. Kuře nakrájejte na kostičky. Vložte do misky, osolte, opepřete, pokapejte šťávou z jednoho citronu, zalijte olejem a přidejte nasekaný rozmarýn. Promíchejte a nechte v chladu marinovat asi 30 minut.
Cuketu omyjte a škrabkou na brambory z ní udělejte dlouhé, tenké plátky. Přidejte je a chvíli k masu a omočte v marinádě. Slaninu nakrájejte na půl až centimetrové plátky a poté rozkrájejte na čtverečky.
Na špíz napíchněte cuketu asi 2 cm od okraje plátku, přidejte maso, přehněte přes něj delší konec cukety a propíchněte, navlíkněte slaninu a znovu přes ní přehněte cuketu. Nový plátek cukety vždy připíchněte k té končící předešlé. Pokračujte, dokud nezaplníte jehlu nebo dokud špíz nebude asi 15 cm dlouhý. Větvičkou rozmarýnu propíchněte celý špíz podél jehly.
Grilujte 12 - 15 minut, v průběhu špíz otáčejte, aby se pekl ze všech stran. Podívejte s krátce ogrilovaným pita chlebem.