Kuřecí prsíčka - Cordon Blue - pečené pažitkové brambory s hlívou
-
Doba přípravy
- Do 45 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
- K zakousnutí
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 800g kuřecí prsa s křídelní kostí
- 120g sýra Comté - možno i jiný sýr
- 200g šunky - může být i kuřecí
- sůl
Na obalení:
- hladká mouka,
- lžíce mléka - smetany
- vejce
- sůl
- strouhanka - bílá dužina z chlebíčkové veky nebo pláty světlého toastového chleba proseté přes jemné sítko.
- na smažení je ideální přepuštěné máslo zbavené syrovátky (možno i vepřové sádlo nebo kvalitní olej)
Příprava pažitkových brambor s hlívou
Suroviny:
- 1000g malých brambůrek
- 250g hlívy ústřičné
- 2x cibule pokrájené na hrubo
- 2x stroužky česneku
- 1x polévková lžíce pokrájené pažitky
- 2x polévkové lžíce olivového oleje – na hlívu
- 2x lžíce rostlinného oleje na brambory
- drcený kmín
- čerstvý mletý pepř
- sůl
Příprava
Kuřecí prsa zbavíme letky, nožem očistíme křídelní kost a prso otevřeme z vnitřní strany. Do silnější části masa si uděláme opatrně kapsu, kterou budeme plnit. Plníme nakrájeným sýrem na hranolky, který zabalíme do silnějšího plátku šunky. Otvor kapsy poté stiskneme (přimáčkneme), pokapeme olejem a vytvarujeme. Před smažením prsa osolíme, obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci se smetanou a nakonec ve strouhance. Smažíme na mírně rozpáleném másle pozvolna po obou stranách do zlatavé barvy. Maso i několikrát otáčíme. Před servírováním na něj položíme plátek změklého másla a zakápneme ho citrónem.
Postup na pažitkové brambory:
Malé brambůrky si řádně očistíme kartáčkem a opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Vložíme do hrnce, přidáme drcený kmín, osolíme a vaříme je ne úplně do měkka. Vystydlé překrájíme na polovinu a restujeme za občasného míchání na pánvi s olejem. Vždy je lepší, když jsou brambory na pečení tužší a nesmí být moučné.
Zvlášť si natrháme hlívu, kterou si lehce opečeme na olivovém oleji spolu s cibulí a plátky česneku. Poté krátce dopékáme v troubě, aby hlíva byla na skus křupavá. Nakonec přidáme opečené brambory, promícháme (prohodíme) a posypeme čerstvou pažitkou. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí.
Tento pokrm patří mezi klenoty francouzské gastronomie. Je spojen s vynikajícími šéfkuchaři a zároveň je po něm pojmenovaná i jedna prestižní pařížská kuchařská škola, kterou jsem i osobně navštívil.
U nás je tento pokrm dost oblíbený. Mám ale pocit, že ho naši kuchaři neumí uvařit a díky svým schopnostem si tam dají, co je napadne. A tak si tento pokrm ani náhodou nezadá s originálním receptem. Kuchaři jsou schopni ho smažit ve fritéze, kde před chvilkou právě dosmažili hranolky nebo květák a náplň se skládá jen z obyčejného šunkového salámu s levným sýrem.