Kuřecí consommé s čerstvou kořenovou zeleninou a jemnou játrovou sedlinou
-
Doba přípravy
- Do 45 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Polévka
Ingredience
- 500g kuřecích skeletů
- 300g kuřecího ořezu
- 1x bílek
- 100g mrkve
- 100g celeru bulva - možno použít i řapíkatý celer
- 50g pórek - bílý střed
- 1x cibule
- 1x stroužek česneku
- 1x tomat
Divoké koření:
- 1/2 bobkového listu
- 5 zrníček celého pepře včetně dvou kuliček nového koření
- snítka ploché petržele s větvičkou tymiánu
- 2l studené vody
- sůl
Jemná játrová sedlina:
- 200g očištěných drůbežích jatýrek
- 1 - 2 vejce
- polévková lžíce sladké smetany
- 1x bílá žemle nakrájená na mini kostičky
- čerstvě mletý pepř – podle potřeby
- špetka drceného kmínu
- kávová lžička jemně pokrájené čerstvé majoránky
- lžička jemně pokrájené plochá petržele bez stonku
- lžička česnekového oleje
- lžička změklého másla na vytření mísy
- špetka soli
Příprava
Skelety bez kůže nasekáme, ve studené vodě řádně propláchneme a vložíme do trouby s jednou neoloupanou rozkrojenou cibulí. Pečeme při teplotě 200°C – 220°C na zlatavou barvu. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a s pórkem vložíme do hrnce. Přidáme opečené skelety s cibulí a vše zalijeme studenou vodou. Vývar přivedeme k varu, jakmile zabublá, stáhneme jej na minimum tepla. Doplníme stroužkem česneku s jedním tomatem, bylinkami a suchým kořením. Během vaření sbíráme tuk a pěnu z bílkoviny, které se nám vytváří na povrchu. Vaříme více jak jednu hodinu.
Poté vývar stáhneme na mírnou teplotu. Semeleme kuřecí ořez, do kterého přidáme bílek se solí a za postupného míchání vkládáme do vývaru. Pozvolna uvedeme do varu, stáhneme a ještě tak jednu hodinu vaříme. Tím vlastně vývar nejen zesílíme, ale bílkem i vyčistíme.
Consommé je dvojitý vývar, protože se dvakrát vaří.
Pozor při vaření vývaru!!
Vývar vaříme vždy nezakrytý, zhruba dvě hodiny. Hotový přecedíme přes plátěný ubrousek s jemným sítkem a ještě jej můžeme pozvolna svařit na potřebné množství. Pozor, ode všeho dáváme tak akorát, protože při nadměrném množství mrkve bude polévka sladká a když dáte konce pórku s petrželí bude barevná. Raději dávám z pórku bílý střed.
Jemná játrová sedlina:
Postup:
Drůbeží játra si odblaníme, odstraníme tuk a bílé úpony. Semeleme a prolisujeme přes jemné sítko. Přihodíme na kostičky pokrájenou bílou veku s vajíčkem, smetanou a celé to lehce vmícháme do jater. Směs rozmixujeme. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, majoránkou a petrželí. Nakonec játrovou hmotu vložíme do máslem vytřené porcelánové misky a zabalíme potravinářskou fólií. Takto připravenou sedlinu vaříme v troubě ve vodní lázni zhruba 15 - 20 minut při teplotě 90°C.
Dříve se do sedliny přidávala máslová jíška, ale tu jsem záměrně vytěsnil, protože mouku nemám rád a je už obsažena v bílé žemli.