Kuře tandoori
-
Doba přípravy
- Do 45 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 500 - 600g kuřecích prsíček (možno i stehenních řízků)
- 500g bílého tučného jogurtu
- kořenící směs Tandoori Masala nebo pasta
- kávová lžička česnekového oleje
- 100g másla
- olej na rýži
- 200 ml 33% sladké smetany
- 500g rýže
- citrónová kůra
- kurkuma
- 2 ks jarní cibulky
- sůl
Příprava
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a vkládáme do jogurtové marinády. Marinádu připravíme tak, že do bílého jogurtu vmícháme dvě polévkové lžíce koření tandoori, zakápneme česnekovým olejem a řádně promícháme.
Kuřecí prsa v marinádě poté zabalíme potravinářskou fólií a uložíme do chladu minimálně na jeden až dva dny. Dobré je maso během dne otočit. Jogurt má vynikající a blahodárné účinky na bílá masa. Výborně zpevňuje a drží chutě a při tepelné úpravě neztrácí maso šťavnatost a osobitý charakter!
Kuřecí maso pečeme na pánvi s olejem, možno i na grilu 160 - 180 °C a dopékáme v troubě na 220 - 240 °C na zlatavou kůrku.
Zbylý jogurt nevyhazujeme. Svaříme ho v rendlíku s přidáním 33% sladké smetany a oříškem másla. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixerem a přecedíme. Dle chuti osolíme.
Postup přípravy rýže:
Hodně jsem si oblíbil vaření rýže na indický způsob (i Číňané ji vaří dost podobně) a prosím, nikdy na vodě nešetřete! Na jeden šálek rýže - dva šálky vody.
Do vroucí osolené vody přidáme plátek citrónové kůry, kapku oleje a vsypeme potřebné množství rýže, vaříme zhruba 10 -12 minut. Během vaření s rýží často mícháme a dáváme si pozor, aby se nám nerozvařila. Uvařenou rýži po vychladnutí dáme na orestovanou jarní cibulku na másle s kurkumou, promícháme vidličkou a dochutíme solí.
Osobně jsem se potkal s nepálskými kuchaři a ti mě srdečně nechali nakouknout do tajů indické gastronomie a musím říci, že tato kuchyně je velmi jednoduchá, rafinovaná a moc dobrá. Pro představu, tandoor je vlastně takový středně vysoký kotlík, který má dole plynový hořák a ten po celém svém obvodu vyhřívá stěny na potřebnou teplotu. V Indii v něm dělají nejen maso, šašliky, ale i různé druhy placek.