Kuře šašlik mix
-
Doba přípravy
- Do 45 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
- K zakousnutí
- Předkrm
Ingredience
- 600 - 700g kuřecích prsíček
- 600g bílého jogurtu
- 3x polévková lžíce 33% smetany
- 1x lžíce kořenící směs Tandoori Masala
- 1x lžíce kurkumy
- 1x kávová lžička česnekového oleje
- 150g cibule
- 2x velké pevné tomaty zbavené bubáka
- ½ papriky červené – žluté
- římský nebo ledový salát
- 100 ml rostlinného oleje na pečení
- olivový olej
- 1x citrón šťáva na špejle
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Ingredience Indické placky:
- 300g hladké mouky
- 10g suchého droždí
- vlažná voda
- špetka cukru
- špetka soli
Příprava
Do bílého jogurtu přidáme smetanu, zakápneme česnekovým olejem a rozmícháme. Marinádu rozdělíme na tři díly. První bez úprav, druhý s přidáním polévkové lžíce koření Tandoori a třetí s kávovou lžičkou kurkumy. Kuřecí prsíčka nakrájíme na nuggety o váze cca 40g/ks a vkládáme do připravených marinád. Zabalíme potravinářskou fólií a uložíme do chladu minimálně na jeden den.
Na pánvi s olejem krátce opečeme podle barvy odleželé kuřecí nuggety a necháme vychladnout. Mezi tím si nakrájíme na větší měsíčky papriky, tomaty a cibuli. Připravíme si špejle, které před napichováním namočíme do studené vody a potřeme citrónovou šťávou. Měsíčky zeleniny střídavě napichujeme na špejli společně s barevným masem. Takto připravené špízy opepříme a osolíme. Vkládáme do rozehřáté trouby na 180 – 200°C. Zapékáme zhruba 7 - 10 minut.
Ze zbylých marinád si uděláme omáčku. Do hrnce vložíme jogurtové marinády a svaříme na potřebnou hustotu. Zjemníme smetanou a přidáme oříšek změklého másla. Rozmixujeme tyčovým mixerem a přecedíme přes jemné sítko. Omáčku pak pozvolna svaříme na potřebné množství. Můžeme přidat trochu koření Tandoori Masala a kurkumy nejen na barvu, ale i na zlepšení chutě. Podle potřeby dochutíme pepřem a solí.
Postup na Indické placky:
Do mísy nasypeme suché droždí, cukr a hladkou moukou. Lehce zamícháme, přilijeme trochu vlažné vody a uděláme si kvásek. Po několika minutách, když droždí vyběhne, přisypeme hladkou mouku, přidáme vlažnou vodu a v ruce za občasného přisypávání mouky vypracujeme hladké těsto. Vypracované těsto necháme v teple půl hodiny kynout. Z nakynulého těsta uděláme 3 - 4 koule, ze kterých vyválíme 1cm vysoké placky. Pečeme ve vyhřáté troubě na pečícím papíru 4 minuty, poté chleba otočíme a dopékáme zhruba další 2 minuty na barvu. Placky po upečení potíráme vodou s olejem a skládáme je na sebe. Výborné jsou ještě teplé.
Na placky natrháme římský nebo ledový salát, zakápneme olivovým olejem a položíme špíz. Pokreslíme omáčkou tří barev. Jídlo vypadá nejen skvostně a báječně chutná.