Kuře s velikonoční nádivkou
-
Doba přípravy
- Hodina a více
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
-
1 Zlaté kuře
-
3 rohlíky (den staré)
-
3 vejce
-
2 hrsti krup
-
2 stroužky česneku
-
1 hrst hub
-
máslo
-
petržel, muškátový oříšek
-
sul, pepř
Příprava
Rozehřejte troubu na 200°C. V osolené vodě uvařte kroupy podle návodu, slijte a nechte vychladnout. Rohlíky nakrájejte na kostky, přidejte žloutky, kroupy, houby, petržel, prolisovaný česnek, špetku muškátového oříšku, osolte a opepřete. Vše dobře promíchejte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi. Kuře důkladně opláchněte, i uvnitř, osolte a opepřete. Dutinu naplňte nádivkou a nohy kuřete svažte k sobě provázkem, aby nádivka příliš nevytekla. Kuře vložte do pekáče, pomažte máslem a pečte 15 minut (ze zbylé nádivky udělejte knedlíčky a pečte s kuřetem). Po 15 minutách vyndejte knedlíčky, kuře podlijte a za občasného podlévání pečte dalších 45 minut dozlatova. Kuře porcujte i s nádivkou. Podávat můžete s bramborovou kaší.