Kuře po marocku
-
Doba přípravy
- Do 60 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- celé kuře
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, rozkrojená napůl a nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 10-12 meruněk pokrájených na 1/4 (můžou být i hrozinky nebo švestky)
- 1 lžička pomleté skořice
- 1/2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1/4 lžičky pomletého koriandru
- 4 lžíce medu, nebo více podle chuti
- sůl a pepř
PŘÍLOHA
- kuskus
- 1 lžíce másla
- plátky mandlý/sezam
Příprava
Kuře osolte a opepřete. Na středním ohni rozehřejte olej a osmažte na něm kuře ze všech stran do hněda, asi 4 minuty z každé strany. Vyndejte kuře z pánve a vložte do zapákací nádoby. Do pánve přidejte cibuli a osmažite ji do světle hnědé barvy. Přidejte česnek a krátce ho osmažte. Potom přidejte meruňky (hrozinky nebo švestky), skořici, zázvor, koriandr a 150ml vody a 2 lžíce medu. Osolte a opepřete podle chuti. Vše přilijte ke kuřeti do zapékací nádoby a přiklopte. Pečte v rozpálené troubě na 180°C cca 45 - 50 minut a během pečení kuře polévejte výpekem. Ke konci pečení kuře odkryjte, potřete 2 lžícemi medu a dopečte kůrku.
Část výpeku slijte a použijte na přípravu přílohy - kuskusu (postupujte podle návodu na sáčku). Hotový kuskus promíchejte s plátky mandlí nebo sezamovým semínkem.