Krémové kuřecí plátky se žampiony a pórkem
-
Doba přípravy
- Do 45 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 500 g ( 3 ks) kuřecích prsních řízků značky Vodňanské kuře
- 230 g očištěných a na plátky nakrájených žampionů (cca 16–18 ks)
- 3 pórky nakrájené na kolečka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 ml bílého vína
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
Příprava
Kuřecí prsa podélně rozřízneme, tím z nich vytvoříme 6 tenčích plátků. Jednotlivé plátky z obou stran osolíme a opepříme.
Na větší pánvi rozehřejeme 1/2 lžíce másla a 1/2 lžíce olivového oleje. Jakmile se máslo rozpustí, vložíme na pánev 3 plátky rozkrojených kuřecích prsních řízků a smažíme 3-4 minuty z každé strany, aby maso bylo krásně propečené se zlatavou barvou. Hotové maso dáme na talíř a přikryjeme alobalem, aby plátky nevychladly. Pánev vytřeme papírovou utěrkou a znovu na ni dáme 1/2 lžíce másla a zbylý olivový olej. Stejným způsobem osmažíme i zbývající 3 plátky rozříznutých kuřecích prsních řízků. Přidáme na talíř pod alobal k prvním osmaženým plátkům.
Znovu vytřeme pánev papírovou utěrkou a na středním plameni rozhřejeme 1 lžíci másla. Přidáme žampiony, pórek, špetku soli a restujeme asi 5 minut, dokud nebudou žampiony měkké.
Poté přidáme víno a vaříme další 2 minuty. Zalijeme smetanou, zesílíme plamen a vaříme za stálého míchání, dokud se omáčka nezredukuje a nezhoustne.
Vmícháme poslední lžíci másla a případně dochutíme solí a pepřem.
Kuřecí plátky servírujeme zalité omáčkou. Jako přílohu můžeme použít například burgur se zeleninou nebo rýži.
Přejeme dobrou chuť!