Kachno - Jahodový salát s rebarborovým dresinkem
-
Doba přípravy
- Do 45 minut
-
Typ masa
- Kachní maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
- K zakousnutí
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
2 šálky tence nakrájené čerstvé nebo zmrazené rebarbory
1/3 šálku vody
1 Mladá kachna, zn. Vodňanská kachna (pro dietnější verzi použijte pouze vykostěná kachní prsa bez kůže)
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
1 hrnek cukru
1 lžíce řepkového oleje
2 lžičky medu
1 lžička octa balsamico
4 šálky salátu dle výběru
1 hrnek nakrájených čerstvých jahod
3 lžíce sekaných opékaných ořechů
Příprava
Rebarboru vložte do vody a vařte v malé misce na středné teplotě. Když voda začně vařit, zakřyjte ji, snižte teplotu na minimum a vařte 5 minut. Odkryjte a pokračujte ve vařeni dalších 7 minut. Uvařenou rebarboru propasírujte jemným sítkem do větší mísy.
Gril nebo troubu předehřejte na střední nebo teplotu.
Potřete kachní prsa 1/4 čajové lžičky soli a pepře. Potřete pekáč nebo gril olejem. Grilujte/pečte kachnu otáčením po obou stranách ca 4 až 8 minut, v závislosti na tloušťce. Přendejte na prkno.
Zatím v malé pánvi přiveďte cca 1 cm vody k varu. Přidejte cukr a vařte cca 1 minutu. Vypněte a v studené vodě zchlaďte na pokojovou teplotu.
Smíchejte s propasírovanou rebarborou. Metličkou vmíchejte olej, med, ocet a zbývající 1/4 lžičky soli a pepře.
Do velké mísy vložte salát a jahody. Kachnu nakrájejte na plátky, přimíchejte do salátu. Pokapejte dresinkem a ozdobte opečenými ořechy.
Tip: nasekané ořechy opečte v malé pánvi a vařte na mírném ohni nasucho, za stálého míchání, dokud jsou voňavé a lehce opečené (cca 2 až 4 minuty).