Kachní stehna se šťouchanými brambory s houbami
-
Doba přípravy
- Hodina a více
-
Typ masa
- Kachní maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
KACHNA
4 kachní stehna
sůl
kmín
ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY
8 velkých brambor nakrájených na kostičky
1 lžíce másla
2 šalotky posekané na drobno
2 hrsti nakrájených lesních hub
1 stroužek česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
100 ml smetany
snítka čerstvého rozmarýnu na ozdobu
Příprava
Rozpalte troubu na 160°C. Kachní stehna pečlivě omyjte a osušte, osolte a posypte kmínem. Vložte je do pekáče. Stehna nepodléváme, pustí dostatek tuku. Přikryjte pekáč víkem a pečte kachnu v rozpálené troubě 3 hodiny. Průběžně podle potřeby podlévejte vroucí vodou.
Půl hodiny před koncem pekáč odklopte a zvyšte teplotu v troubě na 200°C, aby se vytvořila křupavá kůžička.
Mezitím si uvařte brambory standardním postupem.
Zatímco se vaří brambory, na másle zpěňte šalotku a přidejte k ní houby (mražené po chvilce povolí). Osolte je, opepřete, prolisujte k nim česnek a krátce orestujte. Pak je podlijte vroucí vodou a duste 15 minut.
Uvařené brambory sceďte, rozmačkejte zlehka šťouchadlem a přidejte k nim houbovou směs. Promíchejte se smetanou.
Na talíři podávejte se snítkou čerstvého rozmarýnu.