Kachní prso na omáčce z čerstvých třešní, špenátový dortík sufflé
-
Doba přípravy
- Do 60 minut
-
Typ masa
- Kachní maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 4x kachní prsa po 200 – 250g
- 500g čerstvých vypeckovaných třešní nebo mražených
- 50 ml červeného vinného octa může být i balasamiko
- 50 ml portského vína
- 3x polévková lžíce třtinového cukru
- oříšek změklého másla
- šťáva z půlky citrónu
- kousek celé skořice
- 2x hřebíček
- čerstvě mletý pepř
- hrubá mořská sůl
- 0,5l kuřecího vývaru
Ingredience na špenátové sufllé:
- 250g čerstvého a řádně omytého překrájeného špenátu
- 1x celá jarní cibulka nakrájená na mini kolečka
- 50g hladké mouky
- 60g změklého másla
- 100 ml 33% sladké smetany
- 200 ml mléka
- 3x celé vejce
- 2 x bílek
- muškátový oříšek
- kurkuma
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Příprava
V misce promícháme třešně, portské víno, citrónovou šťávu, třtinový cukr, hřebíček, kousek celé skořice a zakryjeme fólií. Necháme macerovat několik hodin.
Kachní prsa omyjeme, osušíme. Špičkou ostrého nože uděláme na kůži šikmé zářezy do kříže ve 2 cm rozestupech. Dáváme pozor, abychom neprořízly maso. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí. Pečeme na suché rozpálené teflonové pánvi, nejprve kůží dolů zhruba 6 minut. Poté otočíme a dopékáme 5 minut, aby bylo středně propečené. Hotové maso přendáme do pečící nádoby, kterou zakryjeme alobalem a uložíme do tepla.
Výpek z pánve zbavíme veškerého tuku a zastříkneme vinným octem. Odvaříme do sucha a přilijeme kuřecí vývar. Svaříme na polovinu a doplníme macerovanými třešněmi. Prohřejeme zhruba 5 minut na mírné teplotě, třešně nevaříme, ztratily by tvar! Nakonec třešně vybereme děrovaným sítkem a uložíme do tepla. Odstraníme skořici a hřebíček. Zbylou šťávu vrátíme do omáčky a svaříme na potřebnou hustotu. Vrátíme zpět třešně a glazujeme. Nakonec metličkou opatrně vmícháme oříšek změklého másla.
Teplá kachní prsa osušíme papírovým ubrouskem a nafilírujeme je na 4mm plátky. Dochutíme čerstvým pepřem a solí. Na závěr na kachní maso navršíme třešně s horkou omáčkou.
Postup na soufflé:
Z mléka, smetany, mouky a másla uvaříme bešamel. Dochutíme muškátovým oříškem pepřem a solí. Do vychladlého bešamelu metličkou vmícháme žloutky a kurkumou. Osolíme bílky a vyšleháme na husto. Poté je pozvolna přidáváme do bešamelové hmoty. Nakonec opatrně promícháme s nakrájenými špenátovými listy a jarní cibulkou. Špenátovou hmotu plníme do moukou vysypaných zapékacích misek. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C zhruba 25 – 30 minut.