Kachní prso na omáčce z čerstvých třešní, špenátový dortík sufflé

  • Doba přípravy
    • Do 60 minut
  • Typ masa
    • Kachní maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
  • Počet porcí
    • 4 porce
Kachní prso na omáčce z čerstvých třešní, špenátový dortík sufflé

Ingredience

  • 4x kachní prsa po 200 – 250g
  • 500g čerstvých vypeckovaných třešní nebo mražených
  • 50 ml červeného vinného octa může být i balasamiko
  • 50 ml portského vína
  • 3x polévková lžíce třtinového cukru
  • oříšek změklého másla
  • šťáva z půlky citrónu
  • kousek celé skořice
  • 2x hřebíček
  • čerstvě mletý pepř
  • hrubá mořská sůl
  • 0,5l kuřecího vývaru

 

Ingredience na špenátové sufllé:

  • 250g čerstvého a řádně omytého překrájeného špenátu
  • 1x celá jarní cibulka nakrájená na mini kolečka
  • 50g hladké mouky
  • 60g změklého másla
  • 100 ml 33% sladké smetany
  • 200 ml mléka
  • 3x celé vejce
  • 2 x bílek
  • muškátový oříšek
  • kurkuma
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Příprava

V misce promícháme třešně, portské víno, citrónovou šťávu, třtinový cukr, hřebíček, kousek celé skořice a zakryjeme fólií. Necháme macerovat několik hodin.

Kachní prsa omyjeme, osušíme. Špičkou ostrého nože uděláme na kůži šikmé zářezy do kříže ve 2 cm rozestupech. Dáváme pozor, abychom neprořízly maso. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí. Pečeme na suché rozpálené teflonové pánvi, nejprve kůží dolů zhruba 6 minut. Poté otočíme a dopékáme 5 minut, aby bylo středně propečené. Hotové maso přendáme do pečící nádoby, kterou zakryjeme alobalem a uložíme do tepla.

Výpek z pánve zbavíme veškerého tuku a zastříkneme vinným octem. Odvaříme do sucha a přilijeme kuřecí vývar. Svaříme na polovinu a doplníme macerovanými třešněmi. Prohřejeme zhruba 5 minut na mírné teplotě, třešně nevaříme, ztratily by tvar! Nakonec třešně vybereme děrovaným sítkem a uložíme do tepla. Odstraníme skořici a hřebíček. Zbylou šťávu vrátíme do omáčky a svaříme na potřebnou hustotu. Vrátíme zpět třešně a glazujeme. Nakonec metličkou opatrně vmícháme oříšek změklého másla.

Teplá kachní prsa osušíme papírovým ubrouskem a nafilírujeme je na 4mm plátky. Dochutíme čerstvým pepřem a solí. Na závěr na kachní maso navršíme třešně s horkou omáčkou.

 

Postup na soufflé:

Z mléka, smetany, mouky a másla uvaříme bešamel. Dochutíme muškátovým oříškem pepřem a solí. Do vychladlého bešamelu metličkou vmícháme žloutky a kurkumou. Osolíme bílky a vyšleháme na husto. Poté je pozvolna přidáváme do bešamelové hmoty. Nakonec opatrně promícháme s nakrájenými špenátovými listy a jarní cibulkou. Špenátovou hmotu plníme do moukou vysypaných zapékacích misek. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C zhruba 25 – 30 minut.

 

 

Objednávkové centrum