Kachní polévka se zeleninou
-
Doba přípravy
- Do 60 minut
-
Typ masa
- Kachní maso
-
Typ pokrmu
- Polévka
-
Počet porcí
- 5 porcí
Ingredience
1 lžíce olivového oleje
1 celá Vodňanská kachna, naporcovaná na 8 dílů
sůl
čerstvě mletý černý pepř
1 šálek hladké mouky
2 šálky pokrájené cibule
1 šálek pokrájené mrkve
1 šálek pokrájeného celeru
1 polévková lžíce kvalitního rajčatového pyré
1 hrnek suchého červeného vína
2 bobkové listy
1 lžíce nadrobno pokrájeného česneku
4 šálky kachního, případně kuřecího vývaru
2 šálky vody
500g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
3 snítky čerstvého tymiánu
Příprava
Ve větší misce smícháme mouku, sůl a pepř a v této směsi obalíme připravené kachní díly. Na velké pánvi rozpálíme olej, přidáme naporcovanou kachnu , nejdříve kůží dolů, a restujeme cca 6 minut. Poté kousky obrátíme a restujeme další cca 4 minuty.
Kachnu vyjmeme z pánve a do výpečku přidáme mrkev, celer a cibuli. Osolíme, opepříme a dusíme cca 4 minuty. Poté vmícháme rajčatové pyré a vše zalijeme červeným vínem. Pomocí lžíce do polévky uvolníme výpeček, který se uchytil po obvodu pánve. Vmícháme česnek, vývar a vodu. Přidáme brambory, opečené kachní kousky a tymián s bobkovým listem.
Vaříme na mírném ohni za občasného míchání cca 3 hodiny, nebo dokud maso nezačne odpadávat od kosti.
A nyní jsou dvě možnosti servírování. Do polévky vmícháme petržel a podáváme. Druhou variantou je opět vyjmout kachní maso, zeleninu rozmixovat a na závěr do polévky přidat i obrané kachní maso nebo celé díly.
Ať tak či onak, polévku podáváme s dokřupava opečeným chlebem.