Domácí kachní paštika
-
Doba přípravy
- Do 45 minut
-
Typ masa
- Kachní maso
-
Typ pokrmu
- K zakousnutí
- Předkrm
-
Počet porcí
- 8 porcí
Ingredience
800 g kachních jater
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 dcl červeného suchého vína
100 g másla
100 ml smetany ke šlehání
svazek čerstvého tymiánu
3 hrsti sušených brusinek
3 hrsti mandlových plátků
sůl
čerstvě mletý pepř
50 g másla na zalití paštiky
Příprava
Játra zbavíte přebytečných blan a nakrájejte na kousky asi 5x5 cm. Cibuli nakrájejte na půl kolečka. Česnek na menší kousky.
Na pánvi rozpusťte máslo, osmahněte cibuli, přidejte česnek a restujte asi minutu. Vložte játra a nechte zatáhnout. Restujte asi 5 minut ze všech stran. Podlijte vínem a vložte hrst čerstvého tymiánu.
Nechte odpařit alkohol z vína a chvilku poduste. Rozkrojte kousek jater, abyste se ujistili, že jsou hotová. Osolte, opepřete a stáhněte z ohně. Zalijte smetanou. Nechte trochu vychladit.
Vložte do mixéru, část šťávy ponechte na pánvi, budete ji přidávat podle potřeby. Mixujte a přidávejte šťávu podle potřeby, aby byla paštika jemná, ale ne moc řídká. Brusinky a mandel můžete rozmixovat nebo zamíchat kousky až do hotové paštiky. My máme radši kousky v paštice. Dobře umixovanou paštiku dochuťte solí a pepřem, případně tymiánem a naposledy krátce promixujte. Nalijte do misky, ve které ji chcete podávat a zalijte máslem, ve kterém chvilku povaříte větvičku tymiánu. Máslo malinko osolte. Můžete ozdobit mandlovými lupínky, brusinkami a tymiánem. Máslo musí být po celém povrchu paštiky, aby neoschla. Podávejte s nasucho opečeným chlebem nebo bagetkou nebo čerstvou domácí vekou.