Cassoulet s konfitovaným kachním stehýnkem, klobáskou a slaninou

  • Doba přípravy
    • Do 60 minut
  • Typ masa
    • Kachní maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
  • Počet porcí
    • 4 porce
Cassoulet s konfitovaným kachním stehýnkem, klobáskou a slaninou

Ingredience

 

  • 200g den předem namočených suchých bílých fazolí
  • 4x konfitované kachní stehýnko (dle receptu na knonfitované kachní stehýnko)
  • 400g vepřový bok s kůží
  • 1x vepřové kolínko s kůží
  • 200g slaniny s kůží na kostičky
  • 4x jehněčí - vepřová klobáska
  • 100g kachního sádla možno husí nebo vepřové
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 3x velké na hrubo nakrájené cibule
  • 4x stroužek česneku
  • 3x stonek ploché petrželky
  • 1l studené vody
  • 1,5x polévková lžíce rajského protlaku nebo tomatová šťáva
  • 2x lžíce bílé strouhanky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

 

Bouquet garni:

  • 2ks střed pórku naplněný bobkovým listem
  • 5x hřebíček
  • 5x celý pepř se snítkou ploché petržele s tymiánem a svázaný kuchyňským provázkem

Příprava

Nakrájíme na kostičky slaninu s kůží. Vepřový bok a kolínko na větší plátky silné 1 cm. Přidáme do hrnce a opečeme na kachním sádle do zlatova. Přidáme část cibule, česnek a doplníme bouquet garni se solí. Zalijeme studenou vodou a pozvolna vaříme (táhneme) více jak jednu hodinu, tak aby maso nebylo rozvařené. Hotové maso obereme od kůží, kostiček a dáme stranou. Vývar z masa přecedíme a svaříme na potřebné množství.

Fazole vložíme do čisté vroucí osolené vody a uvaříme skoro do měkka. Během vaření sbíráme z fazolí pěnu. Hotové scedíme a necháme na sítku okapat. Fazole můžeme zalít částí vepřového vývaru, má pak lepší chuť.

 

Na širší nudličky nakrájenou slaninu bez kůže popustíme na zbylém sádle. Přidáme uvařené vepřové maso a dozlatova opečeme. Na výpeku z masa si orestujeme zbytek jemně pokrájené cibule, přidáme rajský protlak, plátky česneku a nakonec zalijeme bílým vínem. Svaříme do sucha a dolijeme částí svařeného vepřového vývaru. Dochutíme dle potřeby čerstvě mletým pepřem a solí. V takto připravené šťávě zamícháme okapané fazole a část rozprostřeme na dno těžkého litinového pekáče. Přidáme vrstvu, na kterou rozložíme část vepřového masa se slaninou, klobáskou, opečenými konfitovanými stehny a navrch rozprostřeme opět fazole. Na závěr položíme zbylé vepřové maso, klobásku a stehna. Dolijeme zbylou šťávou nebo zredukovaným vývarem z masa, tak aby hladina sahala až po okraj fazolí. Poté rovnoměrně posypeme strouhankou s jemně pokrájenou plochou petrželí a přelijeme kachním sádlem.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C přibližně jednu hodinu. Během pečení teplotu zmírníme na 170°C cassoulet mírně podléváme zbylým vývarem a krustu ze strouhanky podle potřeby rozhrnujeme, aby nebyla spálená. Takto připravené jídlo můžeme podávat rovnou s pekáčem, kdy si hosté sami odebírají jednotlivé porce.

Objednávkové centrum