Boloňské ragú z kuřecího masa se špagetami, strouhaný parmezán

  • Doba přípravy
    • Do 45 minut
  • Typ masa
    • Kuřecí maso
  • Typ pokrmu
    • Oběd
    • K zakousnutí
  • Počet porcí
    • 4 porce
Boloňské ragú z kuřecího masa se špagetami, strouhaný parmezán

Ingredience

  • 600g kuřecích prsíček nebo čistého kuřecího ořezu bez kůže
  • 150g mrkve
  • 100g celer bulva možno i stonek řapíkatého
  • 2x oloupané pevné tomaty
  • 150g cibule
  • 2x stroužky česneku
  • 150g kvalitního rajčatového protlaku (suga pomodoro)
  • olivový olej
  • 200 ml bílé suché stolní víno
  • 100g parmezánu
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • muškátový oříšek
  • jeden bobkový list
  • tři kuličky nového koření
  • pět černého pepře
  • čerstvě mletý pepř
  • mořská sůl

Příprava

 

Kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostičky a s jemně pokrájenou cibulí, dvěma stroužky celého česneku orestujeme dozlatova. Zalijeme vínem a částečně odvaříme. Přidáme nahrubo semletý kuřecí ořez a rajčatový protlak s vymačkanými loupanými tomaty pokrájenými na kostičky. Směs mícháme, a když se maso začne oddělovat, zalijeme kuřecím vývarem. Osolíme a přidáme muškátový oříšek s kořením, které je zabalené v plátěném ubrousku. Pozvolna dusíme pod pokličkou na mírném ohni zhruba jednu hodinu. Na vylepšení chuti můžeme přidat i italský špek nebo slaninu, kterou středně orestujeme. Na vypečeném tuku orestujeme zeleninu. Zároveň tím ponížíme tuk v jídle, který v receptu nabízíme! Dochutíme čerstvě mletým pepřem, mořskou solí. Nezapomeneme vyndat celé stroužky česneku.

 

Špagety vaříme v osolené vodě al dente. Po scezení se smíchají a prohodí na pánvi s kuřecím ragú, prosypou parmezánem. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí. Když je jídlo hodně husté můžeme ho povolit kuřecím vývarem a zjemnit oříškem změklého másla.

 

V Itálii jsem zažil, jak kuchaři přidávají do základu na boloňské ragú třtinový cukr se svazkem svázané bazalky. Maso bylo čistý ořez z pravé hovězí svíčkové bez tuku s vepřovým tučným bokem z mladého selátka. Ze základu se sbíral přebytečný tuk a jídlo se redukovalo za častého podlévání vývarem zhruba tři hodiny.

Objednávkové centrum