Boloňské ragú z kuřecího masa se špagetami, strouhaný parmezán
-
Doba přípravy
- Do 45 minut
-
Typ masa
- Kuřecí maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
- K zakousnutí
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 600g kuřecích prsíček nebo čistého kuřecího ořezu bez kůže
- 150g mrkve
- 100g celer bulva možno i stonek řapíkatého
- 2x oloupané pevné tomaty
- 150g cibule
- 2x stroužky česneku
- 150g kvalitního rajčatového protlaku (suga pomodoro)
- olivový olej
- 200 ml bílé suché stolní víno
- 100g parmezánu
- 500 ml kuřecího vývaru
- muškátový oříšek
- jeden bobkový list
- tři kuličky nového koření
- pět černého pepře
- čerstvě mletý pepř
- mořská sůl
Příprava
Kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostičky a s jemně pokrájenou cibulí, dvěma stroužky celého česneku orestujeme dozlatova. Zalijeme vínem a částečně odvaříme. Přidáme nahrubo semletý kuřecí ořez a rajčatový protlak s vymačkanými loupanými tomaty pokrájenými na kostičky. Směs mícháme, a když se maso začne oddělovat, zalijeme kuřecím vývarem. Osolíme a přidáme muškátový oříšek s kořením, které je zabalené v plátěném ubrousku. Pozvolna dusíme pod pokličkou na mírném ohni zhruba jednu hodinu. Na vylepšení chuti můžeme přidat i italský špek nebo slaninu, kterou středně orestujeme. Na vypečeném tuku orestujeme zeleninu. Zároveň tím ponížíme tuk v jídle, který v receptu nabízíme! Dochutíme čerstvě mletým pepřem, mořskou solí. Nezapomeneme vyndat celé stroužky česneku.
Špagety vaříme v osolené vodě al dente. Po scezení se smíchají a prohodí na pánvi s kuřecím ragú, prosypou parmezánem. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí. Když je jídlo hodně husté můžeme ho povolit kuřecím vývarem a zjemnit oříškem změklého másla.
V Itálii jsem zažil, jak kuchaři přidávají do základu na boloňské ragú třtinový cukr se svazkem svázané bazalky. Maso bylo čistý ořez z pravé hovězí svíčkové bez tuku s vepřovým tučným bokem z mladého selátka. Ze základu se sbíral přebytečný tuk a jídlo se redukovalo za častého podlévání vývarem zhruba tři hodiny.