5 hodin pečená Vodňanská kachna s bramborovými knedlíky a jablečným červeným zelím
-
Doba přípravy
- Hodina a více
-
Typ masa
- Kachní maso
-
Typ pokrmu
- Oběd
-
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
Na kachnu:
1 celá Mladá kachna z Vodňan, kmín, sůl,1 1 PL hladké mouky
Na bramborové knedlíky:
600 g brambor, 250 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl
Na červené zelí:
400 g červeného zelí, 2 jablka, 2 PL medu, 2 PL citrónové šťávy, 2 PL cukru krupice, sůl, 2 PL rostlinného oleje, 1PL hladké mouky
Příprava
Kachna: Kachnu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Nasolíme ji po celém povrchu i zevnitř. Mírně posypeme kmínem a vložíme do připraveného pekáčku prsíčky nahoru. Přiklopíme a na 5 hodin vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C. Kachnu vyjmeme a rozporcujeme na 4 kusy. Šťávu připravíme z vypečeného tuku, který slijeme do kastrůlku a na středním stupni sporáku zaprášíme moukou. Mícháme do zlatavé jíšky a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a provaříme
5 minut. Dochutíme solí.
Bramborove knedliky: Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme a poté necháme vychladnout. Studené brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce a osolíme. Vypracujeme těsto, vyválíme knedlíky a ve vroucí osolené vodě
vaříme 20 minut.
Jablečne červene zeli: Červené zelí nakrájíme na tenké nudličky. Zalijeme vodou, dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Uvaříme do měkka. Na pánvi nebo v kastrůlku ohřejeme olej a přidáme hladkou mouku. Mícháme asi 3 minuty na mírném ohni a připravíme světlou jíšku. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Jablka a jíšku přidáme k zelí a 5 minut povaříme.