Drůbeží játra by neměla chybět ve Vašem jídelníčku!
Zkuste si připravit játra tak, aby Vám chutnala. Jsou nedoceněna, přes to že jsou přínosnou potravinou, kterou si můžete dopřát. Není třeba se jim vyhýbat, kvůli jejich výraznější chuti a vůni, všechno je jen o správné přípravě a hlavně oproti játrům hovězím a například vepřovým jsou jemnější. Můžete si vybrat kachní nebo kuřecí podle toho, která máte raději a jejich využití v kuchyni je opravdu široké. V obchodech je naleznete čerstvá nebo zmrazená a jsou cenově dostupná, tím pádem si je může dopřát opravdu každý z nás.
Játra jsou skvělou potravinou
Játra jsou kvalitním zdrojem bílkovin, srovnatelná s kuřecími prsy. Kromě toho obsahují vitamíny B, A nebo např. železo. Když uvažujeme o klasických zdrojích bílkovin, pro představu jsou to kuřecí prsa nebo krůtí steaky.
A jak se játra správně připravují? Drůbeží játra uvítají především krátkou a rychlou úpravu. Měli byste je zahřívat tak dlouho, až přestanou být uvnitř syrová, současné hygienické normy doporučují nezastavit se raději ani u růžové vnitřní barvy, ale játra udělat až do hněda.
A proto jsme si pro Vás připravili recepty, které stojí za to vyzkoušet! Už jste ochutnali nebo ještě lépe připravovali domácí paštiku? Při přípravě našeho receptu zjistíte, že připravit si ji doma není vůbec nic složitého.
Domácí kachní paštika
800 g kachních jater
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 dcl červeného suchého vína
100 g másla
100 ml smetany ke šlehání
svazek čerstvého tymiánu
3 hrsti sušených brusinek
3 hrsti mandlových plátků
sůl
čerstvě mletý pepř
50 g másla na zalití paštiky
Játra očistěte a nakrájejte na kousky asi 5x5 cm.
Cibuli nakrájejte na půl kolečka. Česnek na menší kousky.
Na pánvi rozpusťte máslo, osmažte cibuli, přidejte česnek a restujte asi minutu. Vložte játra a nechte zatáhnout. Restujte asi 5 minut ze všech stran. Podlijte vínem a vložte hrst čerstvého tymiánu.
Nechte odpařit alkohol z vína a chvilku poduste. Abyste se ujistili, že jsou játra hotová, jeden kousek jater vyndejte na prkénko a rozkrojte. Osolte, opepřete a stáhněte z ohně. Zalijte smetanou a promíchejte. Nechte trochu vychladit.
Vložte do mixéru, část šťávy ponechte na pánvi, budete ji přidávat podle potřeby. Mixujte a přidávejte šťávu podle potřeby, tak aby byla paštika jemná, ale ne moc řídká.
Brusinky a mandle můžete rozmixovat nebo nakrájet na menší kousky.
Paštiku dochuťte solí s pepřem, přidejte brusinky, mandle a promíchejte.
Tipy na další recepty : https://www.vodnanskadrubez.cz/recepty/